Din cuprinsul articolului
Jucăriile cumpărate online prezintă un risc ridicat pentru sănătatea copiilor, avertizează BUND, care solicită măsuri urgente pentru a controla comerțul online.
Jucăriile pentru copii cumpărate online prezintă un risc potențial grav pentru sănătatea copiilor, avertizează Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND). Produsele, care sunt fabricate în cea mai mare parte în China, conțin adesea substanțe chimice interzise, cum ar fi agenți de înmuiere a plasticului, nitrozamine cancerigene și bisfenol A, care a fost detectat chiar și în conservele de roșii, în concentrații ridicate. Un aviz juridic recent emis de BUND, împreună cu un studiu de piață, arată că legislația existentă nu poate ține pasul cu comerțul online în plină expansiune, scrie Fr.De.
Jucării pentru copii pline de „substanțe chimice nocive”
Autoritățile europene de monitorizare au raportat anul trecut peste 200 de astfel de jucării care conțineau substanțe chimice periculoase. Pe lângă plastifianți, în UE au fost descoperiți și alți poluanți, precum borul, care este una dintre nitrozaminele cancerigene găsite și în jucăriile pentru câini, bisfenolul A și TBT, „toxina moștenită” de lungă durată. În special păpușile, slimele de jucărie și jucăriile gonflabile conțineau substanțele nocive.
Cum pot recunoaște jucăriile cu substanțe nocive?
- Lipsa unui sigiliu de testare, marca GS („siguranță testată”).
- Mirosul neplăcut sau vizibil
- Cusături presate ascuțite sau colțuri și margini ascuțite
- Defecte de manoperă, de exemplu la cusături, imprimare sau lăcuire
- Materiale care se șterg atunci când sunt frecate, cum ar fi fundițele colorate
- fibre sau umpluturi care pot fi smulse din blana sau din interiorul animalelor de pluș
Sursa: Centrul de consiliere pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia
„Substanțele nocive ajung în organismul copiilor noștri”: BUND cere măsuri de monitorizare
„Există jucării care conțin cantități mari de substanțe chimice nocive pentru sănătate. Din păcate, comerțul pe internet nu este încă monitorizat într-un mod comparabil cu comerțul staționar. Și astfel substanțele nocive pot ajunge în corpul copiilor noștri”, explică directorul executiv al BUND, Antje von Broock. „Este responsabilitatea UE și a guvernului federal să îi protejeze chiar și pe cei mai mici copii. Legile actuale nu sunt suficient de bine adaptate la lumea digitală.” Prin urmare, BUND solicită „măsuri rapide pentru o strategie națională eficientă de supraveghere a pieței”, conchide sursa.