Sari la conținut

Boala autoimună care afectează persoanele după 50 de ani. Uite care sunt posibilele cauze

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Este un sindrom clinic caracterizat prin amețeli și vedere încețoșată, uneori însoțite de sincopă, și o scădere a tensiunii arteriale de cel puțin 20 mmHg la trecerea de la decubit dorsal la statul în picioare. Boala  afectează persoanele după 50 de ani.Vezi care sunt posibilele cauze.

Boala Shy-Drager, o tulburare autonomă de cauză necunoscută

Hipotensiunea ortostatică este un efect secundar frecvent al tratamentului cu antidepresive sau medicamente antihipertensive (utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute). Poate apărea și la diabeticii care au leziuni ale sistemului nervos autonom și reflexe afectate de control al tensiunii arteriale. În cele din urmă, ar putea fi boala Shy-Drager, o tulburare autonomă de cauză necunoscută. De obicei, începe după vârsta de 50 de ani și este mai frecventă la bărbați.

La o persoană sănătoasă, la trecerea din poziția culcat pe spate în poziția în picioare, are loc o vasoconstricție reflexă, ceea ce duce la o scădere a tensiunii arteriale care nu depășește 20 mmHg.

În cazul hipotensiunii ortostatice, adaptările reflexe ale organismului nu funcționează suficient în timpul stării în picioare.

Rezultatul este că tensiunea arterială scade semnificativ și apar simptome precum amețeli, slăbiciune, letargie.

Iată care sunt posibilele cauze ale hipotensiunii ortostatice:

  • Anumite medicamente;
  • Deshidratarea și pierderea de electroliți, care pot rezulta din diaree, vărsături, pierderi excesive de sânge în timpul menstruației sau alte afecțiuni;
  • O scădere a tensiunii arteriale care vine odată cu vârsta, care poate fi agravată de anumite boli sau medicamente;
  • Tulburări ale sistemului nervos central, cum ar fi sindromul Shy-Drager sau atrofia multiplă a sistemelor multiple;
  • Probleme nervoase, cum ar fi neuropatia periferică sau autonomă;
  • Afecțiuni cardiovasculare;
  • Alcoolism;
  • Tulburări de alimentație.

Tratament

Daca hipotensiunea este consecutiva administrarii de medicamente, adesea este suficient sa se modifice dozajul lor pentru a o corecta. Daca insa cauza este o boala, un diabet zaharat de exemplu, tratamentul depinde de aceasta. Daca e vorba de o cauza necunoscuta, fenilefrina da de obicei rezultate bune, potrivit sfatulmedicului.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel