Din cuprinsul articolului
Nu este niciun secret că orezul este unul dintre cele mai consumate alimente în diferite părți ale lumii. Este, de obicei, acompaniamentul ideal pentru marea majoritate a preparatelor culinare. Este unul dintre cele mai ușor de preparat elemente de origine vegetală. Poate fi obținut cu ușurință în orice supermarket de cartier.
Este foarte des întâlnit la mijlocul zilei, la prânz, deși mulți oameni îl mănâncă și seara, la cină. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să îl preparați cu puțină sare, deoarece această substanță, în exces, ar putea cauza probleme grave organismului. De exemplu, sarea este unul dintre factorii declanșatori ai tensiunii arteriale.
„Orezul este o cereală și un aliment indispensabil pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Este prezent în aproape toate bucătăriile din lume. Este a doua cea mai cultivată cereală din lume, după porumb, însă este cea mai importantă și cea mai consumată de către omenire. Originea domesticirii cultivării orezului a fost mult dezbătută și, deși este sigur că acesta a luat naștere în Asia, originea în interiorul acesteia este dezbătută între doi giganți: China și Japonia”, explică Clinica Internațională Siboney.
„Dar s-a dovedit că originea domesticirii sale provine din sudul Chinei. Studiile morfologice localizează clar tranziția orezului în această țară și evoluția de la colectarea la cultivarea domestică a acestei cereale. La început, recoltarea orezului era de bază pentru supraviețuirea oamenilor, schimbările din sol arată că recoltarea s-a schimbat ulterior pentru a deveni cultura domestică chineză”, adaugă site-ul.
Atunci când orezul este consumat cu moderație, acesta aduce multiple beneficii organismului. Dacă este consumat în exces, efectele sale pot fi negative și organismul poate fi compromis. Este esențial ca un nutriționist să îndrume cantitatea de orez pe care fiecare persoană ar trebui să o consume zilnic.
De ce trebuie spălat orezul
Una dintre cele mai mari îndoieli cu privire la prepararea și consumul de orez este dacă acesta trebuie sau nu spălat înainte de consum. Ei bine, răspunsul la această întrebare este da, dar care sunt motivele? Platforma digitală Gastrolab a rezolvat întrebarea.
Principalul motiv pentru care se recomandă spălarea acestuia „este pentru a elimina arsenicul. Din păcate, orezul acumulează de până la 10 ori mai mult arsenic decât alte cereale, deși există studii care indică faptul că acesta poate fi eliminat în alte moduri”, relatează site-ul.
Trebuie avut mare grijă cu o substanță precum arsenicul, deoarece consumul său a fost asociat cu apariția diferitelor tipuri de cancer, o boală în care celulele cresc necontrolat.
În plus, un alt motiv pentru a o spăla este acela de a o face mai lejeră. „Spălatul modifică rezultatul final al preparatului, iar prin îndepărtarea stratului de amidon atunci când îl spălăm, îl ajutăm să fie mai lejer la gătit și să absoarbă mai bine substanțele nutritive”, se arată pe site.