Sari la conținut

Beneficiile consumului de bicarbonat pentru ficat

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bicarbonatul de sodiu, secretul bucătarilor

Din cuprinsul articolului

Bicarbonatul de sodiu este un element care face parte din dulapurile din majoritatea gospodăriilor, iar pe lângă utilizările recurente pentru coacere, acest compus poate fi folosit și pentru alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, pentru a curăța dinții sau pentru unele afecțiuni ale stomacului.

Potrivit MedlinePlus, US National Library of Medicine, bicarbonatul de sodiu „este un antiacid. Se găsește sub formă de tablete și pulbere orală. Bicarbonatul de sodiu poate fi administrat de 1 până la 4 ori pe zi, în funcție de afecțiune”.

Pe lângă aceste beneficii, este folosit și pentru a preveni problemele urinare sau migrenele și poate contribui chiar la îmbunătățirea performanțelor fizice. Deși, are o utilizare specială pentru cei care suferă de probleme hepatice, deoarece este un antiacid care elimină acizii care se acumulează în acest organ, elimină și aciditatea gastrică și îmbunătățește stresul hepatic.

Trebuie precizat că stresul care se acumulează în ficat eliberează limfocite citolitice care, într-o perioadă de timp, sunt cele care pot dezvolta boli hepatice, potrivit site-ului specializat Mejor con Salud. Consumul acestui element ajută, de asemenea, la prevenirea acestor boli.

Într-o intervenție pentru site-ul Cuídate plus, Antonio Aguilar Ros, director al Masterului de Farmacie și Farmacie Sanitară de la Universitatea CEU San Pablo (Madrid), a declarat că bicarbonatul de sodiu este un antiacid care se administrează pe cale orală. Mecanismul său de acțiune este acela de a neutraliza acidul clorhidric prezent în stomac. Atunci când este utilizat prompt și conform instrucțiunilor, poate oferi o ameliorare rapidă și imediată a disconfortului cauzat de arsurile la stomac.

Cu toate acestea, potrivit Nutrition Data, acest compus este bogat în sodiu și conține peste 1.000 de miligrame pe lingură. Din acest motiv, nu este recomandat unei persoane care suferă de tensiune arterială sau care urmează o dietă săracă în sodiu.

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu

Alte beneficii

Bicarbonatul de sodiu întârzie oboseala, deoarece, în timpul sportului, celulele musculare produc acid lactic, un compus care scade pH-ul celular și provoacă arsuri în organism. Cercetătorii de la Universitatea din Saarland, Germania, au descoperit că cicliștii care au luat bicarbonat de sodiu au făcut cu patru minute mai multe de activitate fizică decât cei care nu au făcut acest lucru.

Previne problemele urinare: potrivit unui studiu publicat în International Urogynecology Journal, acest mineral reduce simptomele tractului urinar inferior, de unde provin, printre altele, incontinența, senzația de a nu fi urinat cum trebuie, scurgerile și dificultatea de a merge la toaletă. Bicarbonatul alcalinizează urina și îmbunătățește aceste efecte.

Combaterea migrenei: această boală provoacă dureri pulsatile de intensitate moderată și uneori foarte intensă, disconfort la lumină și la zgomot și poate provoca chiar vărsături. Cu toate acestea, revista americană Taste of Home menționează că băutul unui pahar de apă cu o jumătate de lingură de bicarbonat ar putea ameliora durerile de cap și chiar greața provocată de această afecțiune.

Reduce arsurile la stomac: acest efect este caracterizat de o arsură în piept și în gât, cauzată de consumul excesiv de cafea, alcool, alimente grase sau condimentate. Există însă un remediu pentru acest disconfort și constă în a bea un pahar de apă cu o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu, deoarece acesta neutralizează aciditatea din stomac.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel