Sari la conținut

Aplicarea corectă a loțiunilor de protecție solară. Medic: 5 reguli de care să ții cont

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Se recomandă folosirea unui produs cu SPF50+ pe zonele fotoexpuse (față, gât și decolteu) indiferent de anotimp

Aplicarea corectă a loțiunilor de protecție solară. Un specialist în cancer de piele dezvăluie momentul exact în care trebuie să aplicați protecție solară pentru un ecran protector complet.

Pentru mulți turiști, o vacanță la mare înseamnă să stea culcat ore întregi pentru a obține un plus de vitamina D. Deși acest lucru poate fi fatal, statisticile de la Cancer Research indică faptul că 86% din cazuri pot fi prevenite.

Există două tipuri principale de cancer de piele – melanomul și non-melanomul, primul fiind mai mortal, dar mai puțin frecvent. În timp ce factori precum vârsta și genetica pot juca un rol în riscurile de cancer de piele, principalul său declanșator este lumina UV.

Aplicarea corectă a loțiunilor de protecție solară. Medic: 5 reguli de care să ții cont

„Cancerul de piele este rezultatul mutațiilor în ADN-ul celulelor pielii de la expunerea la lumina UV și alți agenți cancerigeni”, explică spune Dr. Antony Nakhla, fondatorul brandului de îngrijire a pielii Eighth Day.

„Cancerele de piele pot apărea și dintr-o predispoziție genetică, în care celulele pielii mutante se divid rapid și cresc în tumori”.

Dr Nakhla a împărtășit alte patru sfaturi pe care dorește să le cunoască toată lumea despre menținerea protecției și prevenirea cancerului de piele.

1. Protejați-vă copiii: „Majoritatea daunelor solare apar în copilărie și se manifestă ca cancer de piele mai târziu în viață”, spune Dr Nakhla. „Astfel, este crucial să protejăm copiii de arsurile solare și de expunerea excesivă la soare.”

Părinții ar trebui să folosească SPF 50 pentru copii – sau, mai bine, să-i țină acoperiți cu îmbrăcăminte de protecție UV atunci când sunt expuși. În timpul verii sau în vacanță, cel mai bine este să stai la umbră atunci când razele UV sunt cele mai puternice, de la 11:00 la 15:00.

O linguriță pentru față și un pahar pentru corp

2. Folosiți multă protecție solară: Crema de protecție solară trebuie aplicată cu cel puțin 15 minute înainte de orice expunere la soare – și nu scăpați de loțiune.
„Este important nu numai să purtați protecție solară, ci și să porți suficientă”, spune Nakhla. Ca un ghid grosier, el sfătuiește: „O linguriță pentru față. Un pahar plin pentru corp.”

3.Reaplicați regulat: Nu este suficient să puneți multă protecție solară dimineața, apoi să uitați de asta.

„Reaplicarea este esențială atunci când sunt planificate ore extinse la soare”, spune Nakhla. „Ar trebui să se aplice din nou la fiecare două ore sau cam asa ceva, în funcție de activități – înotul, volei sau alte activități transpirate pot necesita reaplicare mai frecventă.”

4. Nu subestimați riscul: În timp ce tipurile de piele mai deschise sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului de piele, toate tipurile de piele pot dezvolta cancer de piele, inclusiv cel mai letal tip – melanomul. Indiferent de tipul tău de piele, ar trebui să folosești în continuare protecție solară și să nu lași niciodată pielea să ardă.

5. Dacă aveți îndoieli, mergeți la control: Aceasta este mantra specialiștilor în cancer de piele care recomandă să fii cu ochii pe alunițe – mai ales dacă ai multe – să fii atent la orice modificări de formă, dimensiune, culoare sau textura.

Dacă aveți îndoieli, consultați medicul de familie, care vă poate trimite la un specialist pentru investigații suplimentare. Un examen anual al pielii de către un dermatolog certificat de consiliu este esențial pentru detectarea precoce și tratamentul precoce, în special pentru cei care au antecedente familiale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel