Sari la conținut

Cele mai bune plante medicinale care tratează infecţiile urinare

vezica urinara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
5 suplimente benefice pentru vezica urinară

Potrivit statisticilor, infecțiile urinare afectează cel puțin 5 din 10 femei. Netratate corespunzător şi la timp, acestea pot recidiva sau se pot complica.

Această afecţiune apare în urma infecţiei cu bacteria cunoscută sub numele de E. Coli, care contribuie la inflamarea vezicii urinare. Când apar anumite dezechilibre la nivelul microflorei intestinale, această bacterie se poate înmulţi extrem de repede, provocând anumite tulpini toxicogene.

Medicii pot detecta prezenţa unei infecții urinare, prin anamneză, dar şi printr-o serie de analize și teste care pot determina cauza infecției, dar și tratament adecvat. Astfel, este necesar un sumar de urină, testul putând detecta prezența de celule albe din sânge, celule roșii din sânge, proteine, glucoză, și nitriți în urină. O cantitate crescută de celule albe din sânge sau nitriți poate indica o infecție urinară.

De asemenea, se va face şi o urocultură, care stabileşte tipul de bacterie care cauzează infecția și sensibilitatea acesteia la diferite antibiotice.

Sucul şi decoctul de merişoare

Acest fruct este cel mai cunoscut remediu pentru problememe tractului urinar şi a infecţiilor aparatului excretor, datorită acidului chinic, un compus cu rol detoxifiant care diminuează inclusiv aciditatea din urină.

În plus, merişoarele au acţiune bactericidă (datorită acizilor benzoic şi citric), diuretică, antiinflamatorie şi antiinfecţioasă. Sunt considerate cel mai bun dezinfectant urinar, care dizolvă uraţii.

Decoctul din frunze de merişor se administrează ca diuretic şi antiseptic în tratamentul bolilor căilor urinare,  îndeosebi în stări inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite). Datorită conţinutului în tanin, acest decoct se poate folosi şi în tratamentul diareii şi hemoragiilor, potrivit bzb.ro. Se recomandă, de asemenea, în gută, reumatism, litiază urinară urică etc.

Prepararea decoctului se face prin extracţie dublă: peste două linguriţe de frunze de merişor mărunţite se toarnă 100 ml apă rece şi se lasă timp de o oră pentru macerare la rece; după aceea lichidul se strecoară într-un alt vas, iar peste frunzele rămase se toarnă 100 ml apă clocotită şi se fierb 15 minute. Vasul se ia apoi de pe foc şi după 10 min. se strecoară conţinutul. Se amestecă ambele lichide. Se completează cu apă fiartă şi uşor răcită, până la 200 ml. Din acest decoct se ia câte o lingură la intervale de 3-4 ore.

În tratamentul infecţiilor urinare se mai folosesc tinctura din frunze de merişor şi maceratul de glicerina din muguri de merişor.

Păpădia

Papadia are deopotrivă beneficii diuretice si antibacteriene. Se folosesc infuzii de păpădie din 10 grame de frunză uscată în 150 de ml de apă fiartă, lăsate 10 minute la infuzat, potrivit clicksanatate.ro. Se aplică de 3 ori pe zi local sau se poare consuma ca tinctura, câte 5 ml de trei ori pe zi.

Coada Calului

Coada calului are rolul de a atenua usturimea şi se foloseşte prin fierberea părţii superioare a plantei. Compoziţia astfel obţinută se bea de trei ori pe zi sau se poate face baie de şezut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel