Din cuprinsul articolului
Secţia de Diabetologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare şi-a suspendat activitatea, din lipsă de medici.
„În pofida eforturilor noastre de recrutare de personal medical superior, Secţia şi Cabinetul de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din unitatea noastră se confruntă cu o criză severă de medici, în contextul în care din efectivul de patru medici, doi medici şi-au încetat activitatea şi alţi doi sunt – unul în incapacitate temporară de muncă şi un altul în concediu de creştere a copilului.
În consecinţă, începând cu data de 01.07.2023, se suspendă temporar activitatea secţiei şi Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, cu menţiunea că această incapacitate este specifică strict pentru luna în curs, data exactă a reluării activităţii urmând a fi comunicată.
În această perioadă, cazurile medicale în specialitatea amintită vor fi dirijate către unităţile cu paturi şi alţi furnizori acreditaţi din judeţ în baza relaţiilor specifice de colaborare cu unitatea noastră”, precizează unitatea sanitară într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit unităţii, a fost publicată în mai multe etape scoaterea la concurs a posturilor vacante, însă nu s-a prezentat niciun candidat, în momentul de faţă fiind publicat un anunţ pentru angajarea unui medic specialist/primar cu contract de prestări servicii la nivelul Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din Ambulatoriul integrat.
Un nou exod al halatelor albe?
Recent, preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, şi-a exprimat îngrijorarea că mulţi medici vor să lucreze în străinătate, dat fiind că 31,5% din bărbați și 25,9% din femei intenționează să părăsească România. Riscul de exod al creierelor pare a fi cel mai ridicat în cazul medicilor tineri, 57,5% din cei sub 35 de ani afirmând că vor să-și părăsească postul.
Salariile nu mai reprezintă acum o problemă, dar în special medicii sub 35 de ani sunt nemulțumiți de condițiile de muncă și infrastructura medicală precară. Medicii tineri și-ar mai dori de asemenea cursuri de perfecționare și condiții pentru a face cercetare, lucruri pe care le consideră imposibile în România. În același timp, medicii de 36-49 de ani mai iau în calcul și ce perspective au copiii lor în România.