Din cuprinsul articolului
Mănânci bine și faci sport în mod regulat, dar nu te simți 100% bine. Acest lucru poate fi foarte derutant, mai ales dacă balonarea apare după o masă bine echilibrată sau nu vă puteți atinge obiectivele de exercițiu după ce ați urmat o anumită rutină la un. Dacă aceasta sună ca o situație familiară, este foarte posibil ca inflamația emoțională să fie problema.
Potrivit experților în medicină funcțională, anxietatea, rușinea și traumele din trecut pot provoca la fel de multă inflamație ca o dietă bogată în alimente foarte procesate.
Inflamația emoțională se referă la o stare psihologică și emoțională de a fi în mod constant plin de anxietate, hiper-vigilentă sau nervoasă. Cu tot acel exces de cortizol care curge prin corp în orice moment, este doar o chestiune de timp înainte de a începe să experimentați efecte secundare fizice negative.
Multe dintre efectele secundare includ mușchi încordați, ritm cardiac crescut, tensiune arterială mai mare, pofte nesănătoase și probleme de zahăr din sânge.
Acum că știți că inflamația poate fi rezultatul unor situații emoționale intense, aruncați o privire la câteva cauze comune, dar ascunse, ale inflamației. Dacă starea dumneavoastră de sănătate s-a intensificat în ultimele zile sau săptămâni, următoarele sfaturi vă pot ajuta să treceți peste acest prag.
Rețelele de socializare
Alegerile slabe alimentare și obiceiurile de stil de viață pot provoca inflamații, dar conturile tale de rețele sociale pot fi, de asemenea, de vină.
Potrivit experților în sănătate, inflamația socială este un lucru foarte real. Ceea ce vă expuneți poate avea un impact profund asupra sistemului dumneavoastră nervos și asupra markerilor inflamatori, ambii afectând hormonii și sistemele endocrine.
Un studiu a constatat că participanții care au folosit rețelele sociale în mod excesiv au avut niveluri mai ridicate de proteină C reactivă, un marker al inflamației cronice. Nu trebuie să evitați complet rețelele sociale, dar faceți tot posibilul pentru a verifica ceea ce urmăriți pentru a vă asigura că nu vă dăunează sănătății.
Anxietate legată de sănătatea ta
Frumusețea internetului este că poți găsi o mulțime de răspunsuri la aproape orice. Toate aceste informații care sunt disponibile la îndemână vă pot face să vă îngrijorați foarte mult sănătatea.
Este posibil să aveți un simptom, să căutați ce înseamnă acesta și apoi să credeți că aveți o boală rară a sângelui. În realitate, este posibil să aveți doar o problemă respiratorie minoră.
Frica și anxietatea din jurul sănătății pot face ca stresul să circule în tot corpul.
Cercetătorii notează că acesta se numește „efectul nocebo”, care implică să te gândești constant la un rezultat negativ în legătură cu sănătatea ta. Practic, te poți îngrijora de rău!
Puterea emoțiilor voastre vă poate afecta sănătatea fizică, așa că aveți grijă de acest lucru și încercați să nu vă fixați prea mult pe cifrele de sănătate.
Traumă nerezolvată
Este foarte dificil să avansezi în viață dacă depozitezi traume nerezolvate în corpul tău. Unele surse estimează că aproape 70% dintre adulții din Statele Unite au experimentat un eveniment traumatic cel puțin o dată în viață.
Realitatea este că mulți oameni fie îmbuteliază aceste traume, fie le ascund pur și simplu. Majoritatea oamenilor nu realizează cât de mult ignorarea acestei traume le poate afecta sistemul nervos și nivelul inflamației.
Este foarte ușor pentru cineva să spună: „Ei bine, oamenii au trecut prin lucruri mai rele.” Nu toate traumele provin din evenimente catastrofale sau tragedii grave.
Trauma poate fi foarte subtilă, dar acumularea emoțiilor din jurul traumei poate afecta sănătatea fizică în timp.
A învăța să te vindeci de traume poate fi dificil, dar există modalități de a ajuta la gestionarea acesteia, cum ar fi terapia somatică.
Stresul cronic
Când corpul este într-o stare constantă de luptă sau fugi, atingerea obiectivelor de sănătate este aproape imposibilă.
Diferitele organe și sisteme din corp comunică în mod constant, așa că dacă suferiți emoțional, corpul va simți acele efecte. Stresul este o parte naturală a vieții și poate fi benefic, dar nu atunci când îl experimentezi la orice oră din zi.
Puteți experimenta stres, de la cele mai minuscule lucruri până la evenimente mari.
Rușinea pentru anumite lucruri, cum ar fi să nu vizitezi familia sau să-ți răpești partenerul de la muncă fără motiv, poate provoca, de asemenea, acumularea de stres în organism.
Gestionarea stresului nu este o sarcină ușoară, dar încearcă să încorporezi în viața de zi cu zi exerciții pentru ameliorarea stresului, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă.