Sari la conținut

Simptomul precoce al diabetului pe care îl poți observa la toaletă

Simptome precoce diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale diabetului care pot fi observate când mergi la baie

Urinarea frecventă este un simptom precoce comun al diabetului. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de glucoză din sânge duc la trecerea excesului de glucoză din sânge în urină. Acest lucru nu numai că atrage apă suplimentară în urină, dar crește și senzația de sete. Ca atare, ambii factori contribuie la urinarea mai frecventă.

Diabetul descrie un grup de afecțiuni care afectează modul în care organismul procesează nivelurile de glucoză din sânge. Aceasta se referă la o măsură a zahărului din sânge pe care organismul o folosește pentru a alimenta celulele cu energie. Atunci când corpul unei persoane nu își poate controla glicemia, aceasta poate prezenta glicemie crescută sau scăzută, care poate prezenta multe simptome diferite.

Cele două tipuri principale de diabet includ tipul 1 și tipul 2. Pe lângă urinarea frecventă, alte posibile simptome precoce ale afecțiunii pot include sete extremă, oboseală și modificări ale vederii.

De ce urinarea frecventă este un semn al diabetului?

Termenul diabet derivă din cuvântul grecesc antic care înseamnă „sifon” sau „a traversa”. Aceasta se referă la debitul excesiv de urină fiind un simptom comun al diabetului zaharat. Acesta este motivul pentru care diabetul insipid poartă un nume similar, deoarece provoacă și urinare excesivă.

Diabetul zaharat apare de obicei din cauza problemelor cu insulina. Acest hormon este responsabil pentru reglarea nivelurilor de glucoză din sânge. În unele cazuri, diabetul de tip 1 se poate dezvolta atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit pancreasul, afectând capacitatea acestuia de a produce insulină. În diabetul de tip 2, o persoană poate dezvolta rezistență la insulină. Aici organismul nu mai răspunde corect la hormon, determinând creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Când insulina nu poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, glicemia unei persoane va crește. De obicei, rinichii sunt capabili să filtreze și să reabsorbă glucoza din sânge.

Cu toate acestea, deoarece cantitatea de glucoză din sânge este foarte mare, depășește capacitatea rinichilor. Deoarece aceste organe nu pot filtra atât de multă glucoză, ele excretă excesul în urină. Cu toate acestea, glucoza este o substanță dizolvată, ceea ce înseamnă că atrage și apa în urină din cauza osmozei, rezultând mai multă urină.

În plus, prin atragerea de lichid din alte țesuturi, va provoca, de asemenea, deshidratare. Ca urmare, va apărea și o sete crescută, ceea ce va contribui, de asemenea, la urinarea mai frecventă pe măsură ce sunt consumate mai multe lichide.

Principalele simptome ale diabetului

Acesta este motivul pentru care unii oameni pot descrie, de asemenea, principalele simptome ale diabetului ca fiind „trei poli”. Ele se referă la:

  • poliurie sau urinare frecventă, pentru a ajuta organismul să elimine excesul de glucoză
  • polidipsie sau sete crescută, pentru a compensa pierderea de lichide din cauza urinării
  • polifagie sau creșterea apetitului pentru a compensa pierderea de glucoză și lichide de la urinare

Alte simptome urinare

Pe lângă vizitele mai dese la baie, diabetul poate afecta urina și în alte moduri. Aceasta poate include:

  • Urina cu miros dulce: pe măsură ce organismul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urină, aceasta poate avea un miros dulce.
  • Urina spumoasa: aceasta apare de obicei atunci cand exista proteine ​​in urina. Acest lucru se poate datora nivelurilor ridicate de glucoză din sânge, care afectează rinichii și afectează capacitatea acestora de a filtra sângele.
  • O senzație de arsură: infecțiile tractului urinar (ITU) sunt o cauză comună a senzației de arsură la urinare și afectează frecvent persoanele cu diabet.
  • Retenția de urină: glicemia ridicată poate provoca leziuni ale nervilor, ceea ce poate duce la dificultăți la urinare.

Alte simptome de diabet

În plus față de cele de mai sus, alte posibile simptome ale diabetului zaharat pot include:

  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • se modifică vederea
  • furnicături în extremități
  • oboseală
  • piele uscata
  • răni cu vindecare lentă
  • infectii frecvente

Diagnostic

Dacă o persoană prezintă simptome care ar putea indica diabet, un medic poate efectua teste pentru a diagnostica afecțiunea. De obicei, aceste teste implică măsurarea nivelului de glucoză din sânge și pot include:

  • un test A1C
  • un test de glucoză a jeun
  • un test de toleranță la glucoză
  • un test aleatoriu al glicemiei

Diagnostic diferentiat

În afară de diabet, urinarea frecventă poate fi, de asemenea, un simptom sau efect secundar al altor afecțiuni sau circumstanțe, cum ar fi:

  • Diabetul insipid: Această afecțiune afectează modul în care rinichii mențin echilibrul lichidelor în organism, provocând producție excesivă de urină.
  • Vezica urinară hiperactivă (OAB): Acest termen se referă la o afecțiune comună care descrie un grup de simptome urinare. De obicei, implică o pierdere a controlului urinar și senzația de a avea nevoie de a urina mai des.
  • Probleme de prostată: Dacă prostata unei persoane se umflă din cauza unei probleme de prostată, aceasta poate exercita presiune asupra vezicii urinare și uretrei, ceea ce poate afecta cât de des o persoană urinează și poate provoca, de asemenea, dificultăți la urinare.
  • Infecție urinară: poate irita mucoasa vezicii urinare si a uretrei.
  • Sarcina: În timpul sarcinii, o persoană poate urina mai des datorită faptului că rinichii sunt mai activi, uterul împingând vezica urinară și, în unele cazuri, mușchii planșeului pelvin slabi.
  • Cancerul vezicii urinare: O persoană poate urina mai mult din cauza iritației vezicii urinare de la tumoră sau vezica urinară nu poate reține atât de multă urină din cauza tumorii.
  • Medicație: Anumite medicamente, cum ar fi diureticele, pot determina pe cineva să urineze mai des.

Cum arată urina diabetică?

Când o persoană urinează frecvent din cauza diabetului, urina poate avea un aspect tulbure și un miros dulce din cauza prezenței glucozei. De asemenea, poate avea un aspect spumant dacă există proteine ​​în urină.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel