Din cuprinsul articolului
Menținerea colesterolului în parametri normali ne ajută să prevenim apariția prematură a bolilor cardiovasculare și depinde într-o măsură foarte mare și de stilul nostru de viață.
Pentru că nu dă simptome neplăcute şi semne clinice evidente, se recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol în special în cazul persoanelor cu risc crescut. În general, 75% din colesterol este produs de ficat, iar restul de 25% provine din aportul alimentar.
Medicii spun că, printre cele mai eficiente alimente în reducerea grăsimilor din sânge, se numpără şi coacăzele negre. Aceste fructe abundă în flavonoizi, care reduc, printre altele, vâscozitatea sângelui, potrivit actualno.com.
De altfel, mai multe studii de laborator au confirmat această ipoteză medicală, care se bazează pe faptul că antocianinele – antioxidanţii prezenţi în acest tip de fructe – ajută la prevenirea formării plăcilor de aterom de pe artere.
Valoarea nutritivă
Coacăzele negre au o concentraţie mare de: antociani, substante polifenolice, antioxidanti şi acidul gamma-linoleic (GLA).
- 9,5 g% zaharuri;
- 2,1 g% acizi;
- 0,9% proteine;
- 56,8g % calciu;
- 4,5 mg% fier;
- 35 mg% fosfor;
- 316 mg% potasiu;
- 2,8 mg% sodiu;
- 3,5 mg% zinc;
- 1,5 mg% cupru;
- 3,4 mg % clor;
- 0,01 mg% fluor;
- 0,1 mg% caroten;
- 0,06 mg % vitamina B1;
- 0,01 mg% vitamina B2;
- 150 mg% vitamina C.
Cercetările realizate asupra consumului de coacăze pe parcursul a 2-3 săptămâni au demonstrat că acestea îmbunătățesc funcțiile cognitive, chiar și la o oră după consum. Coacăzele facilitează oxigenarea creierului și prevenind afecțiunile neurologice, inclusiv bolile Alzheimer, Huntington și Parkinson.
De obicei, acumularea de radicali liberi duce la inflamarea celulelor creierului (neuroni). Coacăzele negre reduc neuroinflamația deoarece conțin molecule antiinflamatoare, potrivit doc.ro. Un efect cumulativ al acestor proprietăți duce la îmbunătățirea memoriei, învățării și abilităților cognitive.