Din cuprinsul articolului
Îți plac vinetele? Consumul lor este INTERZIS dacă suferi de această boală
Chiar dacă sunt extrem de consumate în această perioadă, consumul vinetelor este interzis pentru pacienții care suferă de una din aceste boli.
Beneficii
Vinetele sunt bogate în bioflavonoide, substanța care dă culoarea mov a cojii și care acționeaza ca un puternic antioxidant al sângelui, cu beneficii auxiliare de a regla tensiunea și a curăța depunerile de colesterol din peretii vaselor sangvine.
Bogate în fibre, vinetele susțin digestia și ajută în vindecarea sau menținerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor și ulcerului. În combinațiile potrivite, pot calma indigestia, diareea, constipația și balonarea.
Vinetele conțin un antioxidant foarte puternic, numit nasunin. Acesta acționează preponderent asupra sistemului nervos, îmbunătățind activitatea cerebrală.
Asupra sistemului cardiovascular, vinetele acționează prin menținerea sănătății arterelor, scad riscul de infarct și accident vascular cerebral. Vitamina K și bioflavonoidele întăresc vasele de sânge și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge și trombozelor. Vinetele sunt recomandate în special persoanelor care suferă de arteroscleroză, potrivit doc.ro.
Ce nu se știe despre vinete:
- Contin nicotină. Acel gust usor amarui al semintelor de vanata se datoreaza continutului de nicotina. Un nivel scazut, dar deloc surprinzator, daca ne gandim ca vanata face partea din familia Solanaceae, fiind inrudita cu planta de tutun.
- Coaja vinetelor era folosita in vechea societate chineza pentru a se obtine o vopsea ce era folosita de femeile de rang inalt pentru colorarea dintilor in cenusiu;
- Vreme de sute de ani, oamenii nu au consumat vinete pentru ca aveau convingerea ca aceasta provoaca nebunie, lepra si cancer;
- Abia incepand cu secolul al XVIII-lea , vinetele au intrat in alimentatia oamenilor;
- O vanata contine circa 92% apă. Astfel, la gatit aceasta va lasa multa zeama in vas.
Cine nu trebuie să consume această legumă?
Bolnavii de artrita, guta sau osteoporoză. Aceștia trebuie sa evite consumul vinetelor sub orice forma, deoarece simptomele se pot agrava. Alcoloizii din vinete au potential alergen și pot provoca intoxicatii,La fel și în cazul consumului de rosii, cartofii sau ardei.