Sari la conținut

Această boală acționează precum o ”cheie”. Simptomele includ creșterea setei și a urinării

Boala care acționează precum o ”cheie”.  O alertă îngrijorătoare este lansată de comunitatea medicală. O mulțime de români se luptă cu o boală care se poate solda cu un calvar. Potrivit informațiilor împărtășite, alimentația joacă un rol esențial.

Este vorba despre diabet, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial pentru cei cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani care trăiesc activ.

Totul despre diabet

Există trei tipuri principale de diabet, tipul 1, tipul 2 și diabetul gestațional și nu există un tratament, dar există alegeri privind stilul de viață care ajută la prevenirea tipului 2, care este cel mai frecvent.

CDC spune că „diabetul este o afecțiune cronică (de lungă durată) care afectează modul în care organismul dumneavoastră transformă alimentele în energie. Cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumați este descompusă în zahăr (numit și glucoză) și eliberată în fluxul sanguin. Atunci când glicemia crește, aceasta semnalează pancreasului dumneavoastră să elibereze insulină. Insulina acționează ca o cheie pentru a lăsa zahărul din sânge să intre în celulele corpului dumneavoastră pentru a fi folosit ca energie.”

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale spune că „simptomele diabetului includ creșterea setei și a urinării, foamea crescută, vedere încețoșată, amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor,  răni care nu se vindecă și pierdere în greutate inexplicabilă.

Simptomele diabetului de tip 1 pot începe rapid, în doar câteva săptămâni. Acestea se dezvoltă adesea lent – pe parcursul a mai mulți ani – și pot fi atât de ușoare încât s-ar putea să nici nu le observați.

Multe persoane cu diabet de tip 2 nu au niciun simptom. Unii oameni nu descoperă că au această boală până când nu au probleme de sănătate legate de diabet, cum ar fi vederea încețoșată sau probleme cardiace.”

Diabetul de tip 1

„Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar, sistemul organismului de combatere a infecțiilor, atacă și distruge celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Oamenii de știință cred că diabetul de tip 1 este cauzat de gene și de factori de mediu, cum ar fi virușii, care ar putea declanșa boala.

Studii precum TrialNet External link lucrează pentru a identifica cauzele diabetului de tip 1 și posibilele modalități de prevenire sau de încetinire a bolii”, potrivit NIDDK,

Diabetul de tip 2

„Diabetul de tip 2 – cea mai frecventă formă de diabet – este cauzat de mai mulți factori, inclusiv factori legați de stilul de viață și gene”, explică NIDDK.

Supraponderabilitatea, obezitatea și inactivitatea fizică

Aveți mai multe șanse să dezvoltați diabet de tip 2 dacă nu sunteți activ din punct de vedere fizic și dacă sunteți supraponderal sau obez. Greutatea în plus cauzează uneori rezistența la insulină și este frecventă la persoanele cu diabet de tip 2.

Localizarea grăsimii corporale face, de asemenea, o diferență. Grăsimea suplimentară de pe burtă este legată de rezistența la insulină, de diabetul de tip 2 și de bolile inimii și ale vaselor de sânge. Pentru a vedea dacă greutatea dvs. vă expune la riscul de diabet de tip 2, consultați aceste diagrame privind indicele de masă corporală (IMC).

Rezistența la insulină

Diabetul de tip 2 începe, de obicei, cu rezistența la insulină, o afecțiune în care mușchii, ficatul și celulele adipoase nu folosesc bine insulina. Ca urmare, organismul dumneavoastră are nevoie de mai multă insulină pentru a ajuta glucoza să intre în celule. La început, pancreasul produce mai multă insulină pentru a ține pasul cu cererea suplimentară. În timp, pancreasul nu poate produce suficientă insulină, iar nivelul glicemiei crește.

Diabetul gestational

„Diabetul gestațional se dezvoltă la femeile însărcinate care nu au avut niciodată diabet. Dacă aveți diabet gestațional, copilul dumneavoastră ar putea avea un risc mai mare de probleme de sănătate.

Diabetul gestațional dispare, de obicei, după ce se naște copilul, dar crește riscul de diabet de tip 2 mai târziu în viață. Este mai probabil ca bebelușul dumneavoastră să aibă obezitate în copilărie sau adolescență și este mai probabil să dezvolte și diabet de tip 2 mai târziu în viață.”

Prediabetul

„În Statele Unite, 96 de milioane de adulți – mai mult de 1 din 3 – au prediabet. Mai mult, mai mult de 8 din 10 dintre ei nu știu că îl au. În cazul prediabetului, nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicat încă pentru a fi diagnosticat ca diabet de tip 2. Prediabetele crește riscul de diabet de tip 2, de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Vestea bună este că, dacă aveți prediabet, un program de schimbare a stilului de viață recunoscut de CDC vă poate ajuta să luați măsuri sănătoase pentru a-l inversa”, potrivit CDC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel