Din cuprinsul articolului
A început sezonul căpușelor, iar în rândul părinților a crescut frica legat de mușcătura de căpușe și boala Lyme, motiv pentru care nu mai lasă copiii afară.
Conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București atrage atenția asupra acestui fenomen de grijă exacerbată. Acesta îi sfătuiește pe părinți să-i scoată pe cei mici în natură.
”Vom câștiga niște angoase”
„Da, toți copiii care încep să alerge vor cădea. Dar nu ajung toți să facă operații neurochirurgicale pentru că au făcut hematom subdural. Toți copiii au căzut în cap. Al meu a căzut de nu știu câte ori. Trebuie să privim riscurile ipotetice, prin prisma calității vieții copilului.
Dacă ne este atât de frică de căpușe încât nu mai scoatem copilul afară, sau îl înțepăm să-i facem analize după fiecare mușcătură de căpușă, să-i administrăm antibiotice pe durată de 10-14 zile – cum ar trebui în scenariul bolii Lyme – nu e tocmai foarte bine.
Iar acel copil n-o să mai vrea afară, o să-i fie frică să meargă singur în tabără. Deci, vom „câștiga” niște angoase, niște spaime, vom crește niște anxioși care vor evita contactul cu natura”, a argumentat medicul primar pediatru în cadrul podcastului CreștemMari.
Specialistul a atras atenția că mereu, la noi, dialogul despre aceste insecte a avut un ton catastrofal, deloc potrivit.
Căpușele nu trebuie căutate cu lupa pe corpul copilului, a explicat medicul, ele au dimensiuni cam ca boabele de orez, mergând până la stafidele mici. Deci, sunt vizibile, în cazul în care ele există și sunt atașate de piele.
„Dacă nu sunt evident vizibile pe piele, nu trebuie să ne panicăm”, a subliniat pediatrul.
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre muscaturile de capuse si riscul de boala Lyme și intr-o postare pe pagina Spitalul virtual pentru copii, in care a dat si cateva sfaturi utile parintilor.
Ce trebuie stiut despre subiectul capuse si despre riscul de boala Lyme?
1. Exista si in Romania capuse care pot transmite spirochetele genului Borellia
2. Jumatate din cazurile de boala Lyme sunt descrise acum vara, din iunie pana in august.
3. Nu toate muscaturile de capusa vin cu risc de boala! Chiar si in zonele in care exista un numar foarte mare de capuse care poarta in saliva (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala dupa un astfel de incident este in jur de 3%. Iar in Romania nu exista astfel de zone de risc extrem!
4. Doar capusele atasate indelungat, peste 72 ore si care sunt angorjate cu sange (vezi imaginea) ar putea creste semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases editia a 4a din 2020.
5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva capusei in copilul muscat doar dupa un numar mare de ore de atasare, de obicei peste 24 ore!
6. Un semn evocator de boala Lyme este eruptia caracteristica numita erythema migrans, care seamana cu o reactie alergica, dar, de obicei nu e pruriginoasa si nici nu doare. Apare la locul muscaturii dupa mai multe zile, in medie 10-11 zile.
Concluzie – cand venim de la plimbare verificam cu atentie pielea copilului. Capusele atasate recent pot fi indepartate usor cu tehnica adecvata
Nu dam antibiotice “de spaima” pentru orice incident cu risc aproape zero – adica scenariul relativ frecvent de capusa neangorjata, indepartata sub 24 ore! Plimbare placuta!”