Sari la conținut

Suplimentul care reduce riscul de autovătămare la copii și adolescenți cu anxietate și depresie

adolescent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tulburările mintale pot fi contagioase între adolescenți

Suplimentul care reduce riscul de autovătămare la copii și adolescenți. Utilizarea intervențiilor de somn poate reduce riscul de autovătămare la tineri, în special la adolescentele cu anxietate și depresie, spun cercetătorii.

Melatonina este un hormon natural produs de creier care ajută la promovarea și menținerea ciclului normal somn-veghe. În creierul uman, melatonina este secretată în primul rând de glanda pineală, ca răspuns la întuneric. Pe lângă reglarea ciclului de somn, melatonina este implicată în alte funcții biologice datorită proprietăților sale cronobiotice, antioxidante, antiinflamatoare și de detoxifiere a radicalilor liberi.

Melatonina este, de asemenea, utilizată ca supliment în tratarea afecțiunilor precum jet lag, tulburarea întârziată a fazei somn-veghe și anumite tulburări de somn la copii.

Melatonina reduce riscul autovătămare la adolescenți cu depresie

Un nou studiu, publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, sugerează că utilizarea melatoninei, un medicament comun pentru tulburările de somn, poate scădea riscul de auto-vătămare la copii și adolescenți.

Echipa de cercetare a studiat datele privind asistența medicală a peste 25.000 de copii și adolescenți din Suedia care au început tratamentul cu melatonină între 6 și 18 ani. Dintre acestea, 87,2% dintre utilizatorii de melatonină au primit cel puțin un diagnostic psihiatric până la vârsta de 18 ani. Echipa a evaluat apoi riscul de auto-vătămare și răni neintenționate înainte și după tratamentul cu melatonină în grup.

„Având în vedere legătura stabilită între problemele de somn, depresie și autovătămare, am dorit să examinăm dacă tratamentul medical al somnului este asociat cu o rată mai scăzută de autovătămare intenționată la tineri”, a spus conducătorul studiului, dr. Sarah Bergen.

Studiul a constatat că riscul de autovătămare a fost cel mai mare în lunile imediat înainte de administrarea medicamentului și a scăzut după aceea.

Cazurile de autovătămare au fost cele mai mari în rândul adolescenților cu depresie sau anxietate, iar femeile s-au dovedit a fi expuse unui risc mai mare în comparație cu bărbații. La sfârșitul studiului, echipa a descoperit că utilizarea melatoninei a scăzut riscul de autovătămare cu 42% și riscul de otrăvire cu 41%.

Rezultatele au fost mai răspândite în rândul fetelor și adolescenților cu depresie sau anxietate.

Studiul sugerează că utilizarea melatoninei la copiii cu tulburări de somn poate avea beneficii suplimentare, altele decât reglarea somnului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a afla doza optimă și durata tratamentului cu melatonină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel