Din cuprinsul articolului
Holeră la Marea Neagră? 48% dintre români spun că aceste zvonuri nu le afectează planurile de vacanță pe litoral. Totuși, 9% au decis să își anuleze vacanța
Potrivit unui sondaj realizat de platforma hoteliera online Travelminit, 90% dintre respondenti au auzit despre zvonurile de risc de contaminare cu holera la Marea Neagra. Institutul National de Sanatate Publica si Ministerul Turismului au transmis ca turistii isi pot continua linistiti planurile de vacanta, deoarece nu exista niciun risc de holera in Romania.
Turistii nu au niciun motiv sa isi schimbe planurile de vacanta pe litoral. Institutul National de Sanatate Publica si Ministerul Turismului au confirmat ca nu exista riscul de imbolnavire cu holera la Marea Neagra si ca romanii isi pot planifica linistiti concediul lor la mare.
Potrivit unui sondaj realizat de platforma hoteliera online Travelminit, 90% dintre respondenti au auzit despre zvonurile de risc de contaminare cu holera la Marea Neagra, care au aparut in ultimele zile in contextul aruncarii in aer a Kahovka din Ucraina. Cu toate ca valul de panica a facut rapid inconjurul tarii, turistii isi continua planurile de vacanta: 62% dintre respondenti au planificat deja o vacanta la mare.
De la ce au început zvonurile despre riscul de holeră la Marea Neagră
Barajul peste raul Nipru de la Nova Kahovka din Ucraina a fost aruncat in aer la inceputul lunii iunie, ucrainenii acuzand rusii de acest incident. Distrugerea barajului a dus la evacuarea de urgenta a locuitorilor din regiune, iar impactul ecologic al acestui eveniment este unul urias, mai ales ca apa Niprului a fost inundata de tone de deseuri toxice, care au ajuns si in zona Marii Negre, in preajma Odessei.
La scurta vreme, au inceput sa circule numeroase zvonuri legate de holera, insa virusul care o genereaza nu poate rezista prea mult in apa sarata, cum este si cea de la Marea Neagra. De asemenea, Ucraina nu a anuntat niciun caz de holera in ultimele zile. Singura masura luata de autoritatile ucrainene a fost interzicerea scaldatului exclusiv in zona Odessei, deoarece apa de acolo este, in momentul de fata, foarte murdara.
Ingrijorarile cu privire la riscul contaminarii cu holera au aparut rapid si in Romania, insa institutiile abilitate monitorizeaza constant calitatea apei de la Marea Neagra si au confirmat ca nu exista motive de ingrijorare pentru romani.
Institutul National de Sanatate Publica si Ministerul Turismului au transmis ca turistii isi pot continua linistiti planurile de vacanta, deoarece nu exista niciun risc de holera. De asemenea, autoritatile le-au recomandat turistilor sa urmareasca exclusiv canalele oficiale de comunicare si sa ignore informatiile venite din surse neautorizate, informatii care nu fac altceva decat sa genereze panica.
Ce cred turiștii români despre zvonurile privind contaminarea cu holeră
Potrivit sondajului realizat de Travelminit, parerile romanilor sunt impartite:
- 48% dintre ei nu cred deloc zvonurile cu privire la holera de la Marea Neagra,
- 43% marturisesc ca astfel de zvonuri reprezinta un motiv de ingrijorare pentru ei,
- in timp ce doar 9% se gandesc sa aleaga o alta destinatie de vacanta pe fondul zvonurile despre riscul de contaminare cu holera la Marea Neagra.
In ceea ce priveste intentia lor de calatorie in contextul stirilor despre holera, situatia se prezinta astfel: 40% dintre respondenti afirma ca vor merge linistiti in vacanta, 49% dintre ei inca nu stiu ce vor face, asteptand mai multe informatii despre acest caz, iar 11% dintre ei spun ca s-au hotarat sa nu mai mearga pe litoralul romanesc vara aceasta.
„Romanii nu au niciun motiv sa isi anuleze vacantele pe litoralul romanesc! stiu ca zvonurile de risc de contaminare cu holera s-au raspandit in randul turistilor in ultimele zile pe cai neoficiale.
Este momentul sa punem capat acestei dezinformari! Nu exista niciun risc de holera pe litoral in tara noastra. Situatia este atent monitorizata de autoritati – Institutul National de Sanatate Publica, DSP Constanta si DSP Tulcea. Turistii sunt in siguranta! Pe cei care sunt ingrijorati cu privire la riscul epidemiologic, ii sfatuiesc sa se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanta, DSP tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat Stefan Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, intr-un comunicat emis recent de autoritati.
Despre Travelminit.ro:
Fondata in Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata rezervarilor hoteliere din Romania din 2017. Portofoliul Travelminit contine 7500 de unitati de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din Romania active pe platforma si acopera o gama larga de cazare in toata tara (litoral, munte, destinatii balneoclimaterice si orase mari), fiind lider pe piata rezervarilor cu card de vacanta.
Din 2020, travelminit face parte din Szallas Group, care are in portofoliu 12 platforme hoteliere in Centrul si Estul Europei (Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia), cu vanzari de peste 200 milioane de euro si peste 500 de angajati.
In 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achizitionat de catre Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce si media din Polonia, cotata la bursa si cu sediul in Varsovia.