Sari la conținut

Boala cumplită care se răspândește instant: este mai gravă decât îți imaginezi. Cum ne putem feri de ea?

Aliment dăunător pentru ficat
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente care dauneaza ficatului

Din cuprinsul articolului

Boala cumplită care se răspândește instant: este mai gravă decât îți imaginezi.  Mii de români suferă din ce în ce mai des de această afecțiune, care este extrem de gravă și poate duce în cele mai rele cazuri chiar și la deces. Cum ne putem feri de ea? Ne spun oamenii de știință.

Diabetul este o boala cronica care apare fie atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, fie atunci cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care regleaza glicemia.

Profesorul Patrick Schrauwen, conducătorul studiului de la Centrul Medical al Universității din Maastricht, discută despre consecințele asupra sănătății generate de viața modernă, caracterizată în general ca fiind haotică și pe grabă.

Echipa de cercetători a analizat obiceiurile alimentare ale societății occidentale și a observat că oamenii care își distribuie mesele pe o perioadă mai lungă de 14 ore sunt mai predispuși să sufere de diabet.

Diabetul se dezvoltă de obicei la o vârstă mijlocie, iar stilul de viață nesănătos joacă un rol major. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că servirea meselor într-un interval de 10 ore, împreună cu un post negru nocturn de 14 ore, reglează nivelul de glucoză, potrivit TVR.

Tot acest stil alimentar este ideal și pentru cei care suferă de diabet de tip 2. Ei susțin că un post negru nocturn mai lung, prelungește timpul petrecut cu un nivel normal de zahăr în sânge. Și, totodată, indicele glicemic în prima parte a zilei este mult mai stabil. În plus, studiul confirmă că dieta nu a crescut riscul de hipoglicemie și nici nu au existat efecte secundare grave în ceea ce privește servirea meselor într-un interval de timp controlat.

Studiul a inclus 14 participanți cu diabet de tip 2, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, împărțite în două grupuri – unul limitându-și orele de masă, iar celălalt mănâncând timp de cel puțin 14 ore. Pentru aceasta, grupul care își limita mâncarea a fost instruit să își consume dieta normală într-un interval de 10 ore în timpul zilei și să-și finalizeze aportul alimentar cel târziu la ora 18:00.

Dr Lucy Chambers, șeful departamentului de comunicații de cercetare la Diabetes UK, a declarat

„Acest studiu intrigant arată că limitarea consumului normal de alimente la o fereastră de 10 ore în timpul zilei a ajutat persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și scadă nivelurile de zahăr din sânge pe termen scurt.”, a declarat dr. Chambers.

Studiul a fost fezabil și sigur, generând o îmbunătățire a nivelului de glucoză în 24 ore; în primul rând ca urmare a scăderii glicemiei pe timp de noapte, iar timpul mediu petrecut cu glicemia în intervalul normal a crescut la 15,1 ore, față de 12,2 ore. Însă, pentru a câștiga relevanță clinică, impactul dietei 10/14 ore trebuie urmărit și pe termen lung.

De asemenea, acest studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că gustările nocturne târzii sunt dăunătoare pentru sănătate. Studii anterioare au arătat că regimul de masă încadrat în 10 ore ajută persoanele supraponderale să ardă mai multe grăsimi, să reducă glicemia și să întărească sensibilitatea la insulina, hormonul care controlează glucoza.

Mesele lipsite de fibre și nutrienți

Deci, vorbim astfel de un nou potențial avantaj pentru care să adoptăm acest stil alimentar – pierderea în greutate. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă și la ce mâncăm în decursul acestor 10 ore. Mesele lipsite de fibre și nutrienți servite, într-adevăr, într-un interval de 10 ore nu vor aduce niciun beneficiu sănătății sau a procesului de slăbire.

Însă, până la un viitor studiu care ne va aduce mai mult informații despre efectele pe termen lung al acestei diete, Profesorul Schrauwen și echipa sa ne recomandă: să evităm un stil de viață haotic alimentar, gustările de la miezeul nopții, mesele și eventualele gustări la ore fixe, toate încadrate într-un interval prestabilit și, nu în ultimul rând, să prelungim până la 14 ore postul negru nocturn.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel