Sari la conținut

Învata de la nutriționist cum sa prepari o salată de vinete dietetică

salata de vinete
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cum se coc vinetele

Învata de la nutriționist cum sa prepari o salată de vinete dietetică

Salata de vinete este aliment-campion în diete, un preparat ideal pentru micul dejun sau chiar pentru o cină. Dar cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză?

„Dincolo de calitățile ei nutritive (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare, vinetele se gătesc: fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.

Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei).

Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, spune medicul nutriționist al vedetelor.

Ce beneficii au vinetele?

O porție de vinete poate furniza cel puțin 5% din necesarul zilnic al unei persoane de fibre, cupru, mangan, B-6 și tiamină. De asemenea, conține și alte vitamine și minerale. În plus, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți.

Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să elimine radicalii liberi – molecule instabile care pot deteriora celulele dacă se acumulează în cantități mari. Alimentele care conțin antioxidanți pot ajuta la prevenirea unei serii de boli.

Printre antioxidanții din vinete se numără antocianii, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.

Vinetele sunt benefice pentru sănătatea inimii sau reglarea colesterolului, dar scade și riscul de apariție a cancerului și îmbunătățește funcțiile cognitive. În plus, ajută la o bună funcționare a ficatului, datorită antioxidanților care ajută la eliminarea toxinelor din organism, potrivit Capital.

Rețetă salata de vinete dietetica

Ingrediente:

  • 2 vinete mari
  • 1 ceapa
  • 2 linguri ulei de masline, presat la rece, extravirgin
  • zeama de lămâie
  • sare

Mod de preparare:

Coace vinetele si lasă-le la racit. Între timp, toaca ceapa cât mai mărunt și adaugă peste aceasta apa clocotota. Lasă-o la înăbușit timp de cinci minute, apoi strecoar-o. Preparata astfel, cepa nu provoacă dureri, arsuri sau disconfort gastric persoanelor sensibile.

Toaca vinetele mărunt și apoi, încorporează treptat uleiul și zeama de lămâie.

Stoarce ceapa strecurata de apa, în prealabil și adaug-o peste vinete. Amesteca bine și asezonează cu sare după gust.

Servește salata de vinete dietetica rece, de la frigider, alaturi de legume crude precum ardei gras, roșii, salata și/sau castraveți.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel