Sari la conținut

Suferi de colon iritabil sau alte probleme intestinale? Medic: „Evitarea acestor ALIMENTE poate ajuta la ameliorarea simptomelor”

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Deși există alimente pe care le puteți consuma pentru a menține un microbiom intestinal sănătos, pentru persoanele al căror intestin le cauzează probleme, există, de asemenea, anumite produse pe care este mai bine să le evitați.

De exemplu, alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele și leguminoasele, sunt de obicei foarte recomandate pentru sănătatea intestinului – dar pentru persoanele care se luptă cu probleme gastrointestinale, cum ar fi un intestin dezechilibrat sau balonare, acestea pot înrăutăți lucrurile.

„Unele alimente bogate în fibre pot provoca balonare la persoanele care suferă de aceasta. Dacă balonarea este cauzată de SIBO (creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire), atunci aceasta poate agrava problema și oamenii ar trebui să aibă grijă la consumul lor”, explică Dr. Kenneth Brown, gastroenterolog și gazda podcastului The Gut Check, potrivit Cbs.

Aproximativ 10% până la 15% dintre americani suferă de sindromul colonului iritabil, sau SIB, o afecțiune cronică ce poate provoca balonare, gaze, dureri abdominale și modificări ale obiceiurilor intestinale, potrivit Johns Hopkins. Cifrele pentru SIBO, care apare atunci când există un exces de bacterii în intestinul subțire, sunt mai greu de determinat, dar Clinica Cleveland spune că unele studii indică faptul că până la 80% dintre persoanele cu SII au SIBO.

„În timp ce anumite alimente pot fi problematice pentru persoanele cu balonare sau alte probleme gastrointestinale – cum ar fi IBS sau SIBO – este important de reținut că sensibilitățile alimentare și factorii declanșatori variază de la o persoană la alta, dar există unele tendințe comune”, adaugă Brown.

Dar dacă vă confruntați cu balonarea sau alte simptome gastrointestinale, sau suspectați că ați putea avea colon iritabil sau SIBO, iată alte alimente pe care să luați în considerare evitarea:

Produsele lactate

Laptele și alte alimente care conțin lactoză, cum ar fi brânza și înghețata, pot provoca gaze și balonare la persoanele care au intoleranță la lactoză.

Îndulcitori artificiali

„Unele persoane care consumă îndulcitori artificiali, cum ar fi sorbitolul, xilitolul și manitolul, se confruntă cu balonare și alte simptome gastrointestinale”, spune Brown. „Evitarea alimentelor și băuturilor care conțin acești îndulcitori poate ajuta la ameliorarea simptomelor pentru unele persoane.”

Băuturi cu cofeină sau carbogazoase

Atât cofeina, cât și băuturile carbogazoase pot fi dificile pentru unele persoane, adaugă Johns Hopkins.

„Bulele din băuturi precum sifonul și seltzerul pot produce un efect efervescent similar în tractul gastrointestinal”, explică organizația, adăugând să verificați cu atenție etichetele, deoarece sursele mari de cofeină includ cafeaua, ceaiul, băuturile cola și ciocolata, precum și unele analgezice eliberate fără prescripție medicală.

Alimente bogate în gluten

„Evitarea alimentelor care conțin gluten, cum ar fi pâinea, pastele și produsele de patiserie făcute cu făină de grâu, poate fi benefică pentru unele persoane”, spune Brown, deoarece poate duce la balonare și alte simptome.

Anumiți carbohidrați

FODMAPs – care înseamnă oligozaharide, dizaharide, monosacaride și polioli fermentescibili – sunt tipuri de carbohidrați care pot fi dificil de digerat pentru unele persoane, în special cele cu IBS, SIBO sau alte afecțiuni gastrointestinale, explică Brown.

Alimente bogate în fructoză

Siropul de porumb bogat în fructoză este un ingredient principal în alimentele procesate și poate agrava simptomele SII, explică Johns Hopkins – „dar nu sunt singura sursă de vină (sau de balonare)”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel