Sari la conținut

„Cum știu dacă am demență?” Medic: Este imposibil de autodiagnosticat. Care sunt, totuși, semnele de avertizare

psihic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Cum știu dacă am demență?” Demența este pierderea gândirii, a amintirii și a raționamentului până la punctul în care interferează cu activitățile zilnice ale unei persoane.

Cu toate acestea, pentru a determina dacă aveți demență, trebuie să consultați un medic.

Deși nu este strict o boală, demența este un cuvânt general folosit în medicină pentru a reprezenta o varietate de boli care afectează abilitățile cognitive ale pacienților.

Simptomele sindromului demenței pot rezulta din cauze reversibile sau ireversibile. Memoria, limbajul, funcția executivă și învățarea sunt toate afectate de demență.

„Cum știu dacă am demență?” Medic: Este imposibil de autodiagnosticat

„Pacienții cu demență nu sunt adesea conștienți de o problemă. Ca urmare, demența este de obicei imposibil de autodiagnosticat. Deficiența cognitivă ușoară, când memoria și gândirea sunt oarecum îngreunate, dar funcționarea este normală, este etapa înainte de demență.

Când oamenii sunt îngrijorați de gândirea și memoria lor pe măsură ce îmbătrânesc, ei își fac adesea griji cu privire la pierderea cognitivă percepută, dar cogniția și funcția sunt ambele normale”, a spus dr. Howard E. LeWine, editor medical șef, Harvard Health Publishing.

Cele mai cunoscute simptome

Prin urmare, orice persoană care prezintă o pierdere persistentă a unei componente a cogniției este considerată a avea o deficiență cognitivă. Aceste pierderi ar putea fi:

  • pierderea memoriei,
  • dificultăți în luarea deciziilor, realizarea planurilor, executarea lucrurilor pe care obișnuia să le facă în mod normal,
  • prezintă un comportament mai neîngrădit sau violent .

Pentru a fi luată în considerare pentru demență, această pierdere trebuie, ca criteriu, să interfereze cu capacitatea lor de a-și desfășura viața obișnuită acasă sau la serviciu.

Datorită pierderii memoriei și uitării pacientului, demența poate fi periculoasă. Ca urmare, el sau ea riscă să se piardă și/sau să fie profitat de străini. Ca să nu mai vorbim de faptul că agitația provocată de demență poate fi periculoasă atât pentru pacient, cât și pentru cei din apropiere.

Pentru pacientul și familia sa, această boală poate fi fatală. Demența este de obicei o afecțiune degenerativă, prin urmare poate fi una dintre principalele cauze de mortalitate pentru pacient.

Metode de diagnostic

Medicii trebuie să stabilească dacă o persoană are o afecțiune de bază care poate fi legată de tulburări cognitive și este potențial vindecabilă. Demența poate fi diagnosticată folosind o varietate de tehnici, inclusiv:

Un test de screening de 10 minute poate fi efectuat în persoană pentru a diagnostica demența. Examinarea este cunoscută sub numele de MMSI. Ar trebui să vă vizitați medicul și să primiți examinarea medicală necesară dacă aveți simptome precum amnezie sau dezorientare care interferează cu activitățile dvs. de zi cu zi.

„Este esențial să ne gândim la cauza fundamentală a demenței înainte de a decide cum să prevenim progresia acesteia. Uneori, semnele de demență sunt provocate de o altă afecțiune, cum ar fi depresia severă sau lipsa de vitamina B12.

Menținând un stil de viață activ, consumând alimente nutritive și luând medicamente pentru a gestiona tensiunea arterială și nivelul colesterolului, demența vasculară precoce poate fi redusă. Există speranță pentru noi medicamente pentru Alzheimer”, a concluzionat dr. LeWine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel