Din cuprinsul articolului
Intrarea Coreei de Nord în OMS stârnește indignare la nivel global. Adăugarea recentă a Coreei de Nord în consiliul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a reaprins criticile la adresa agenției.
La cea de-a 76-a reuniune anuală a statelor membre OMS, care s-a încheiat pe 30 mai, Coreea de Nord a câștigat un loc în Comitetul executiv al OMS, pe o listă cu alte nouă țări.
Intrarea Coreei de Nord în OMS stârnește indignare la nivel global
OMS, condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că unui număr de 10 persoane dintre membrii săi li se va acorda capacitatea de a desemna o persoană în consiliul executiv al organizației.
Coreea de Nord, un cunoscut adversar al Statelor Unite, s-a numărat printre noii membri ai consiliului de administrație. Alte țări care se alătură consiliului executiv sunt:
- Australia,
- Barbados,
- Camerun,
- Comore,
- Lesotho,
- Qatar,
- Elveția,
- Togo,
- Ucraina.
Coreea de Nord a fost aleasă într-o listă cu ceilalți nominalizați prin vot secret: 123 de națiuni au votat pentru, 13 abțineri și 6 buletine nevalide.
35 de țări au lipsit. În mod normal, alegerile sunt prin consens, dar Rusia a contestat numirea Ucrainei și, astfel, a avut loc un vot.
Un loc în consiliul executiv oferă Coreei de Nord un vot cu privire la numirea celor șase directori regionali ai OMS și, eventual, pentru un eventual înlocuitor al lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general aflat acum în al doilea și ultimul mandat.
„Cel mai rău mesaj posibil”, susține un important avocat pentru drepturile omului
Decizia a atras critici, mulți experți comentând despre încălcarea drepturilor omului de către Coreea de Nord.
- „Fiind unul dintre cei mai mari asupritori ai drepturilor omului din lume în război cu propria sa populație, Coreea de Nord este în mod clar un dușman al sănătății publice în țară și în străinătate”, Jamie Metzl, fondatorul și președintele OneShared.World și fost membru al organizației.
Alții au fost mai critici la adresa deciziei.
- „Coreea de Nord, un regim care își înfometează propriul popor, tocmai a fost ales în Comitetul executiv al @WHO. Nu e o glumă”, a scris miercuri dimineață avocatul internațional pentru drepturile omului Hillel Neuer.
„Ceea ce înseamnă acest lucru este că unul dintre cele mai îngrozitoare regimuri din lume face acum parte dintr-un grup care stabilește și aplică standardele și normele pentru guvernarea globală a asistenței medicale”, a adăugat Neuer într-un tweet de continuare.
„Este un episod absurd pentru o agenție cheie a ONU care are mare nevoie de auto-reflecție și reformă”.
Neuer a adăugat că Coreea de Nord va rămâne parte a consiliului executiv al OMS cel puțin în următorii trei ani, permițând actualului lider suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, să influențeze agenția și politicile OMS.
Neuer a adăugat că Coreea de Nord va rămâne parte a consiliului executiv al OMS cel puțin în următorii trei ani, permițând actualului lider suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, să influențeze agenția, politicile și numirile OMS.
„Dacă OMS vrea să fie eficientă și credibilă, agenția trebuie să respecte cele mai înalte standarde”, a spus Neuer, potrivit unwatch.org. „Alegerea Coreei de Nord transmite cel mai rău mesaj posibil, într-un moment precar pentru agenția globală.”
Întregul sistem ONU este o glumă
- Consilierul politic și politic global Matta Merta a făcut ecou îngrijorările lui Neuer și a postat pe Twitter. „Întregul sistem ONU este o glumă”.
- „Șocat să văd Coreea de Nord, un regim infam pentru că își înfometează propriul popor, ales în Comitetul executiv al @OMS. Între timp, Taiwan, un lider exemplar în panemia Covid, este lăsat afară”, a scris activistul pentru drepturile omului Ankit Bhuptani pe Twitter.
„Este descurajant faptul că o țară care își neagă criza COVID este răsplătită față de o națiune care a excelat datorită Wolf Warriors.”
Potrivit newsweek.com. Bhuptani faca referire la diplomația chineză Wolf Warrior, numită după filmul chinez Wolf Warrior 2. Termenul este folosit pentru a descrie diplomația confruntatoare și combativă manifestată sub administrația Xi Jinping, care a fost în vigoare prin pandemia COVID-19.