Din cuprinsul articolului
5 locuri SURPRINZĂTOARE unde poate apărea un melanom! Melanomul nu este cea mai frecventă formă de cancer de piele, dar este cea mai agresivă și prezintă cel mai mare risc de deces. Suntem obișnuiți să asociem melanomul cu expunerea la soare și a fost asociat cu cele mai expuse locuri la soare, cum ar fi fața, pieptul posterior (spate), abdomenul și picioarele, dar nu am fost conștienți de acest lucru până acum.
5 locuri neobișnuite în care apare melanomul: se poate dezvolta în zone inedite de pe corp
Melanomul apare cel mai frecvent pe piept și spate la bărbați și pe picioare la femei. Cu toate acestea, potrivit Societății Americane de Cancer, atât bărbații, cât și femeile se pot dezvolta pe față și pe gât.
Melanomul provine din melanocite, celulele care dau pigmentul pielii, și poate fi găsit pe întreaga suprafață a pielii. Prin urmare, nu se limitează la locurile expuse la lumina directă a soarelui.
În unele cazuri, melanomul se poate dezvolta în zone inedite de pe corp și pe suprafețe mici, adesea ignorate, cum ar fi:
- În buric
Deși nu este o situație comună, melanomul care se dezvoltă la nivelul ombilicului este mai agresiv decât cel de pe piept sau față. Motivul este că se dezvoltă într-o zonă puternic vascularizată care permite extinderea lui rapidă la alte organe. Forma naturală a buricului face dificilă depistarea unui semn de melanom din întâmplare, așa că ar fi bine dacă ai începe să te uiți cu atenție la buricul tău când îți faci o autoexaminare, potrivit drleventercentre.com. - Sub unghii. Deși rar, melanomul care se dezvoltă sub o unghie este favorizat de o piele foarte pigmentată și este diagnosticat între 40 și 70 de ani. Se consideră că este provocat mai degrabă de o traumă suferită la deget decât de razele soarelui.
- Pe iris. Melanomul malign ocular este o formă rară de cancer ce afectează ochiul. Este diagnosticat cu precădere la bărbații cu vârstă cuprinsă între 55 și 70 de ani, fiind favorizat de expunerea îndelungată la lumină artificială și de o culoare deschisă a ochilor.
- În gură. Melanomul oral este o formă rară de cancer, dar cu o rată de mortalitate foarte ridicată, a cărei cauză nu este cunoscută și care nu prezintă simptome. În general, sunt diagnosticați bărbații între 50 și 6- de ani și femeile între 60 și 70 de ani.
- Pe scalp. Melanomul care se dezvoltă pe scalp este foarte greu de depistat, din cauza părului care îl maschează, de aceea și este foarte periculos. Este considerat o formă agresivă de melanom pentru că se dezvoltă într-o zonă cu foarte multe vase de sânge care permit extinderea lui rapidă.
Evitarea factorilor de risc pentru dezvoltarea melanomului
Prevenția este cea mai bună metodă de tratament. Un stil de viață sănătos și evitarea factorilor de risc pentru dezvoltarea melanomului sunt pași importanți pentru a rămâne sănătos.
Dar sunt și o serie de acțiuni pe care le poți introduce în viața ta, care pot ajuta la o prevenție mai eficace:
1. Să te dai cu cremă de protecție solară pe timpul verii, nu doar când ești la plajă. Fii sigur că nu ratezi nicio zonă cu expunere la soare, cum ar fi pleoapele sau degetele, dar nici zonele la care ai un acces mai dificil, precum spatele.
2. Fă-ți periodic autoexaminare. Dacă nu știi să faci diferența dintre o aluniță sau o pată normale, mergi la medicul tău dermatolog și învață cum să te uiți corect la pielea ta. Află care este asocierea dintre melanom și alunițe.
3. Mergi măcar o dată pe an la medicul dermatolog pentru un control amănunțit al pielii tale. Dacă ai dubii în privința unei alunițe sau pete, cere o analiză dermatoscopică pentru a ști cu ce te confrunți.
4. Informează-te în mod constant și fii la curent cu factorii de risc pentru melanom pentru a te putea proteja mai bine.