Din cuprinsul articolului
Un neurochirurg a transmis un apel către colegii săi, pentru dreptul la o a doua opinie. „Nu e păcat să trimitem astfel de pacienți să decedeze când ei pot trăi vieți de calitate?”, se întreabă retoric medicul.
Dr. Georgian Ciobotaru este medic specialist neurochirurg, absolvent al Institutului Medico-Militar și al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” . A devenit cunoscut publicului larg după ce a vorbit deschis despre absurditățile și iregularitățile din sistemul medical românesc.
Neurochirurg: Am înlăturat în 5 ore și 10 minute, 5 metastaze
„Se mai potrivește uneori calendarul, așa încât apar 3-5 zile libere una după alta. Asta fericește în general mulți oameni, însă exista câțiva, ca mine, care suferă în tăcere că nu sunt la muncă. Sigur, îmi pregătesc cazurile viitoare, dar dacă tot v-am prins prin preajmă și am ceva timp, haideți să vă povestesc despre ultima săptămână.
Fix înainte să intrăm în acest mic concediu, am avut plăcerea de a opera un domn greu încercat de soartă, cu un cancer de parotidă care a dat o metastază într-un os de la nivelul craniului.
Lucrurile par simple la prima vedere, însă operația a constat în înlăturarea osului temporal (de la tâmplă) cu o parte din mușchi, dezasamblarea peretelui lateral al orbitei, tavanului, deschiderea periorbitei, iar la sfârșit plombarea cu o bucată mare de grăsime de pe burtă. Bașca mai avea și o alergie la iod, care l-a făcut să vină în sala de operație cu o tichiuță din leucoplast pe care își scrisese singur „alergic la iod”, că îl rugasem să noteze undeva, să nu care cumva să greșim.
Cu o zi înainte, un alt domn a scăpat de o metastază fix din aria care se ocupa de mișcarea corpului și a plecat, slavă Cerului, îmbunătățit clinic.
Pot să spun că dumnealor au fost cazurile ușoare, pentru că săptămâna a început cu o doamnă tare drăguță din satul bunicilor, cu o operație de 11 ore în care a trebuit să rezec un meningiom de clinoidă anterioară. Nu credeam că o să fac o astfel de operație fară să fiu medic primar, însă a plecat la mai puțin de 48 de ore acasă și fară complicații și fară tumoră. E probabil norocul începătorului!”, a scris dr. Ciobotaru pe Facebook.
„Nu e păcat să trimitem astfel de pacienți să decedeze când ei pot trăi vieți de calitate?”
Mesajul medicului neurochirurg se îndreaptă. în special, către colegii săi care decalară „inoperabile 5 metastaze cerebrale”.
„Iar cireașa de pe tort a fost cu o zi lucrătoare înainte, când am înlăturat în 5 ore și 10 minute nu mai puțin de 5 metastaze de la o doamnă simpatică, declarată inoperabila în provincie.
Nici nu știu ce e mai important de subliniat: că uneori 5 tumori se pot scoate în jumătate din timpul destinat unei tumori localizate profund, sau că a opera 5 tumori din același creier e floare la ureche cu echipamentul corect și suficientă experiență (după cum știți, am mai operat o doamnă aflata într-o situație identică, cu un RMN perfect la un an de la intervenție).
Ce mi-ar plăcea să reținem: dacă mai există colegi care declară inoperabile 5 metastaze cerebrale, trimiteți-mi vă rog cazul pentru a doua opinie. Am creat un site, www.doctorciobotaru.ro , unde pacienții sau medicii pot încărca documentele și beneficiază de o opinie gratuită. Nu e păcat să trimitem astfel de pacienți să decedeze când ei pot trăi vieți de calitate? Sigur, poate nu trăiesc 20 de ani de la operație, dar poate că nici noi, cei care ne credem sănătoși, nu mai avem de fapt 20 de ani înaintea noastră.
Concediu plăcut celor care se bucură, iar celorlalți, hai, de s-ar termina mai repede, să ne întoarcem la muncă!”, a mai scris medicul specialist neurochirurg.