Din cuprinsul articolului
Dieta în cancerul de colon. După tratamentul cancerului de colon, pacienții poate fi nevoiți să urmeze un plan de alimentație specifică. Poate fi necesar să evite alimentele care irită colonul și să mănânce alimente moi, ușor de digerat și sărace în fibre.
Potrivit Cancer Research UK, poate dura ceva timp pentru ca sistemul digestiv să se restabilească și să funcționeze normal după tratamentul pentru cancerul de colon. Potrivit unei recenzii recente, o persoană care a urmat un tratament pentru cancerul de colon ar trebui să urmeze o dietă specială.
Personalul medical va putea oferi informații mai detaliate despre alimentele pe care o persoană ar trebui să le consume sau să le evite luând în considerare starea medicală și nevoile individuale.
Considerații legate de dietă după intervenția chirurgicală colorectală
Chirurgia este tratamentul primar pentru cancerul colorectal și poate implica îndepărtarea unei părți sau a întregului colon.
Uneori, pot apărea leziuni postoperatorii în organele tractului gastrointestinal. Dacă se întâmplă acest lucru, anumite alimente pe care o persoană le consumă pot irita intestinele sau pot agrava efectele secundare ale intervenției chirurgicale.
Cancer Research UK sugerează consumul meselor mici și dese cu îmbucături mici și cu mestecarea lentă a alimentele, precum și adoptarea următoarele măsuri dietetice:
- consumul de alimente bogate în proteine și calorii, cum ar fi carnea, peștele și ouăle;
- consumul de alimente care au un conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea albă, pastele albe și legumele gătite decojite
- consumul crescut de lichide;
- reducerea aportului de cofeină, deoarece cofeina poate stimula intestinele
Considerații legate de dietă după chimioterapie și radioterapie
Pacienții ar putea avea nevoie, de asemenea, de chimioterapie și radioterapie pentru cancerul de colon.
Aceste tratamente pot provoca diaree. Cu toate acestea, această problemă ar trebui să dispară la câteva săptămâni după încheierea tratamentului. Se pot administra medicamente pentru a gestiona diareea, dar de asemenea, ar trebui evitate alimentele care pot agrava diareea.
Institutul Național al Cancerului din SUA (NCI) sugerează:
- aport crescut de lichide, cum ar fi apă, ginger ale plate și băuturi sportive;
- consumul a 5-6 mese mici pe zi;
- consumul de alimente bogate în potasiu și sodiu, cum ar fi piureul de cartofi și bananele;
- consumul de alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi iaurt simplu și pâine prăjită albă.
Chimioterapia poate provoca, de asemenea dureri în gură și greață. Aceste reacții adverse ar trebui să dispară odată cu terminarea tratamentului. Cu toate acestea, pentru a ușura rănile bucale e indicat:
- să mâncați și să gătiți alimente care sunt ușor de mestecat;
- să folosiți sosuri pentru a înmuia alimentele;
- să beți folosind paiul;
- să mâncați folosind o lingură mică;
- să evitați roșiile, alimentele picante și citricele.
Dacă pacientul se confruntă cu greață, ar trebui să aleagă alimente care îi atrag și sunt blânde cu stomacul, cum ar fi bananele, pâinea prăjită și sosul de mere.
Dieta cu alimente moi
Dieta cu alimente moi constă din alimente care sunt ușor de mestecat și înghițit și evitarea alimentelor care au o textură tare.
NCI oferă următoarele exemple de alimente care sunt ușor de mestecat și înghițit:
Exemple de alimente
Băuturi: smoothie-uri și shake-uri de proteine;
Mesele principale: mâncăruri pentru bebeluși, salata de pui, salata de ton, orez, brânză de vaci, piure de cartofi, supe, tocanite, omletă;
Gustări și deserturi: ouă fierte moi, sos de mere, piure de banane sau alte fructe moi, iaurt, fructe pasate. sorbet.
Dieta cu conținut scăzut de fibre
Conține alimente care sunt ușor digerabile și absorbibile, cum ar fi:
- Carne, pește și proteine vegetale; unt de arahide, tofu, carne tocată, pește, ouă
- Lactate: lapte, iaurt, brânză, brânză de vacă;
- Pâine, cereale și cereale: paste simple sau tăiței, pâine albă, orez alb, cereale pentru micul dejun cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi fulgii de porumb;
- Legume: legume care sunt bine gătite sau conservate, fără coajă sau semințe, cartofi fierti fara coaja, sucuri de legume strecurate;
- Fructe și deserturi: fructe moi sau conservate, fără coajă sau semințe, banane bine coapte, sucuri clare sau strecurate, pepene moale, în cantități mici
Este important să beți multe lichide dacă urmați o dietă săracă în fibre. Acest lucru va ajuta la prevenirea constipației.
Alimente de evitat
Următoarele alimente pot provoca dureri de stomac după tratamentul pentru cancerul intestinal:
- fructe și legume bogate în fibre
- varză
- ceapa
- varză de Bruxelles
- leguminoase precum fasole și linte
- băuturi gazoase și bere
- alimente foarte bogate sau grase
- citrice și sucuri
- mancaruri picante
- legume crude
- alimente crocante
Unele tratamente pentru cancer pot crește predispoziția la toxiinfecții alimentare. Pentru a evita acest lucru, pacienții pot avea o grijă deosebită prin implementarea acestor practici atunci când manipulează și pregătesc alimente:
- spălarea regulată a mâinilor înainte și după prepararea alimentelor și înainte de a mânca
- asigurându-vă că alimentele sunt refrigerate la sau sub 40°F
- asigurându-vă că alimentele fierbinți rămân mai calde de 140°F, iar alimentele reci rămân mai reci de 40°F
- dezghețați carnea, peștele și carnea de pasăre în cuptorul cu microunde în loc să le lăsați afară la temperatura camerei
- spălați fructele și legumele înainte de a le curăța
- clătirea sub jet de apă a salatelor ambalate și a altor produse preparate
- evitarea achiziționării de fructe și legume pretăiate de la magazine
Alte măsuri:
- prevenirea contaminării încrucișate cu alimentele crude
- gătiți alimentele la temperaturi sigure
- refrigerați alimentele prompt și corespunzător
- evitați alimentele care cresc riscul de boli de origine alimentară, cum ar fi: fructe de mare crude sau parțial gătite, lapte nepasteurizat, ouă crude sau insuficient fierte