Din cuprinsul articolului
Condimentele sunt un ingredient esențial în prepararea diferitelor alimente, scopul lor fiind acela de a spori aroma rețetei, furnizând o parte din gust datorită proprietăților lor aromatizante. De asemenea, condimentele sunt folosite de mult timp în medicina tradițională pentru a aduce beneficii organismului și pentru a atenua unele probleme de sănătate.
Potrivit site-ului Aldelis, condimentele, în general, au mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea sării și a zahărului din alimente; adesea îmbunătățesc digestia mai ușor, deoarece sunt substanțe aromatice care stimulează producția de sucuri gastrice; îmbunătățesc textura anumitor alimente și protejează tractul digestiv de infecțiile bacteriene.
Prin urmare, una dintre speciile pe care experții recomandă consumul este piperul, care este bogat în compuși bioactivi antioxidanți și termogeni care previn bolile de inimă și accelerează metabolismul, favorizând arderea grăsimilor corporale și pierderea în greutate.
Potrivit site-ului Tua Saúde, există mai multe tipuri de ardei din genul Piper, cum ar fi piperul negru, verde, alb și roșu, care se deosebesc între ele prin epoca, recoltarea, prelucrarea, gustul și iuțeala fructelor. În plus, acest produs poate fi găsit sub formă de boabe sau sub formă de pudră, pentru a fi folosit ca condiment pentru carne, paste făinoase, supe și salate.
Beneficiile pentru sănătate ale piperului
Următoarea este o listă a principalelor beneficii pentru sănătate ale piperului de pe site:
Ajută la pierderea în greutate
Piperul este un condiment care are cantități excelente de capsaicină, un compus termogenic a cărui funcție principală este de a accelera metabolismul, pentru a stimula arderea grăsimilor corporale. De asemenea, încetinește ritmul de digestie a alimentelor, prelungind astfel starea de sațietate pe tot parcursul zilei.
Favorizează digestia
Acest condiment se caracterizează prin flavonoidele, piperina și cumarinele sale, trei compuși care stimulează secreția de enzime digestive de către pancreas, ficat și stomac. Acest lucru îmbunătățește digestia alimentelor și, la rândul său, accelerează eliminarea toxinelor.
Luptă împotriva diabetului
Piperul conține capsaicină, un compus bioactiv care ajută la controlul eliberării de insulină în sânge, permițând astfel echilibrarea nivelului de glucoză din sânge. Este, de asemenea, un condiment care ajută la prevenirea rezistenței la insulină și a diabetului.
Îmbunătățește starea de spirit
O zi proastă poate fi rezolvată de piper, deoarece acest ingredient conține triptofan, magneziu, flavonoide și capsaicină, care sunt compuși bioactivi ce ajută la promovarea relaxării, plăcerii și a unei stări de bine.
Întărește sistemul imunitar
În general, atunci când sistemul imunitar este slăbit, organismul are puține mijloace de apărare pentru a reacționa, motiv pentru care site-ul în cauză recomandă consumul de piper, deoarece acesta conține piperină, un compus bioactiv cu acțiune imunomodulatoare care reduce citokinele proinflamatorii și ajută la combaterea virușilor, bacteriilor și ciupercilor.