Din cuprinsul articolului
Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care ajuta la functionarea nervilor, metabolism, digestie si multe alte procese. De asemenea, ajuta la dezvoltarea si functionarea celulelor imune.
Acest mineral este necesar și pentru menținerea și replicarea materialului genetic (ADN și ARN) și ajută organismul la interpretarea informației genetice. De aceea, acest mineral este esențial pentru creșterea normală a organismului.
Zincul are un rol deosebit de important în dezvoltarea ovarelor și a testiculelor – deficitul în copilărie și adolescență afectează creșterea și dezvoltarea sexuală.
Este necesar și pentru funcționarea eficientă a sistemului imunitar și chiar și un deficit moderat poate crește riscul de infecții. De aceea, zincul este foarte important pentru bătrâni, care sunt extrem de sensibili la boli infecțioase.
Zincul crește apetitul și ne ajută să simțim gustul alimentelor. Este important pentru vederea nocturnă și pentru metabolizarea alcoolului și este un component al enzimelor care distrug radicalii liberi.
Cele mai bune surse naturale
O dietă normală și variată asigură tot necesarul zilnic al organismului, cea mai bună sursă a acestui mineral fiind stridiile.
Zincul se mai găsește în cereale, dar este mai ușor absorbit cel din proteinele animale din carne roșie, pui, ouă sau lactate, pentru că, pe de o parte, zincul vegetal este concentrat în învelișurile boabelor de cereale, care sunt îndepărtate prin măcinare, iar pe de altă parte, fibrele din cereale conțin fitați, care inhibă absorbția anumitor minerale, printre care și zincul. Vegetarienii și lacto-vegetarienii au nevoie de suplimente cu zinc.
Iată care sunt cele mai bune surse naturale de zinc:
- fructe de mare: stridii, crabi, midii, homar și scoici
- carne roșie: carne de vită, porc și miel
- carne de pasăre: curcan și pui
- pește: plătică, sardine și somon
- leguminoase: năut, linte, fasole neagră și fasole
- nuci și semințe: semințe de dovleac, caju și semințe de cânepă
- produse lactate: lapte, iaurt și brânză
- ouă
- cereale integrale: ovăz, quinoa și orez brun
- anumite legume: ciuperci, varză, mazăre, sparanghel și sfeclă
Doza zilnică recomandată de zinc
Doza zilnică recomandată de zinc este stabilită în funcție de categoria de vârstă și gen astfel:
Fete și băieți de peste 14 ani: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani: 8 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, însărcinate: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, care alăptează: 12 mg/ zi
Doza maximă tolerată de zinc pentru adulții de peste 19 ani este de 40 mg/ zi.
Dacă zincul este recomandat de medic pentru tratarea unor afecțiuni, dozele pot diferi. De pildă, pentru tratarea deficitului de zinc, medicul recomandă dublarea sau chiar triplarea dozei zilnice recomandate, pentru o perioadă de 6 luni.
Pe de altă parte, pentru tratarea pierderii gustului se recomandă o cantitate de 140-450 mg de gluconat de zinc împărțit în 3 doze zilnice, administrată timp de 4 luni, potrivit doc.ro. Zincul poate fi, la indicațiile medicului, administrat și sub formă injectabilă, direct în venă. Zincul injectabil se administrează, de pildă, în tratarea arsurilor cutanate.