Sari la conținut

Un viitor fără fum! Planul îndrăzneț al Philip Morris International pentru un miliard de fumători

Fumatul nu este doar un obicei dăunător, ci o problemă globală cu care se confruntă peste un miliard de de oameni la nivel mondial. Chiar dacă alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă de altfel dependenţă, ele sunt considerate în prezent o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului, mai ales dacă aceste produse sunt fundamentate ştiinţific şi realizate conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranţei şi calităţii.

Peste 1.500 de cercetători Philip Morris International lucrează în prezent activ pentru un plan îndrăzneț, acela al unui viitor fără fum, în condițiile în care există peste un miliard de fumători în lume și numărul acestora tinde să crească la 1,2 miliarde până în 2050, fumatul fiind una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial.

Până acum, în toată lumea, peste 18.5 milioane de fumători au făcut trecerea de la țigările normale la produsele fără fum care doar încălzesc tutunul și nu îl ard, reducând riscuriles cu 90-95%, după cum a explicat într-un interviu în exclusivitate pentru Doctorul Zilei Gizzele Baker, VP Global Scientific Engagement.

Astfel, gigantul din industria tutunului vrea să înlocuiască pe cât mai repede posibil țigările normale cu produse fără fum bazate pe cercetare științifică, începând deja să transfere resursele companie în acest sens și să își schimbe fundamental atât scopul, cât și operațiunile.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris Internațional,

CEO-ul companiei Philip Morris Internațional, Jacek Olczak, a explicat, în cadrul conferinței Technovation care a avut loc în data de 9 mai în Neuchatel, Elveția, că vrea să aducă țigările normale într-un muzeu, acolo unde le este locul și să modifice paradigma cu privire la fumat și la industria tutunui în general.

Reducerea riscurilor fumatului

În prezent, la nivel global este dezvoltată o nouă strategie privind fumatul denumită Tobacco Harm Reduction (THR), adică reducerea riscurilor și efectelor negative ale continuării unui comportament potențial dăunător cum este fumatul.

Doctorul Zilei a discutat acest subiect cu  Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement Philip Morris International în cadrul evenimentului amintit.

Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement Philip Morris International

“Tobacco Harm Reduction (THR) înseamnă reducerea efectelor nocive asociate. Deci, pentru noi, aceasta înseamnă aspectul de a oferi alternative care nu elimină consumul de nicotină.

Nu elimină neapărat o mulțime de ritualuri asociate cu fumatul sau comportamentele asociate, dar ceea ce face este să reducă semnificativ daunele și consecințele acelui comportament sau alegere de stil de viață”, ne-a transmis unul dintre principalii cercetători ai companiei.

Cu toate că reducerea riscurilor asociate fumatului nu este echivalentă sau mai bună decât renunțarea la fumat, deoarece nu elimină total riscurile de sănătate, ea este mai bună decât continuarea comportamentului inițial, adică a fuma țigări normale.

“Știința s-a aflat în centrul dezvoltării de produse fără fum, deoarece știința ne-a ajutat să identificăm efectele nocive ale fumatului. Știința a fost cea care ne-a ajutat să inovăm și să găsim astfel o modalitate de a oferi o experiență satisfăcătoare pentru fumătorii care altfel ar continua să fumeze. Ea ne-a ajutat să dezvoltăm tehnologia. Mai mult, știința ne-a ajutat să facem evaluarea, astfel încât să avem dovezi care să poată susține că alternativele fără fum sunt mai bune decât  continuarea fumatului. Sunt om de știință, așa că s-ar putea să vin dintr-o perspectivă științifică.

Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la ce este produsul și de ce ar trebui să treacă la acest produs și vreau cu adevărat ca oamenii să îl folosească. Și a avea acel pachet de dovezi științifice este mult mai important decât a avea doar marketing”, a declarat Gizelle Baker, care cercetază de peste un deceniu produsele fără fum.

Tehnicile de reducere a riscurilor asociate fumatului pot limita impactul pe care deciziile personale în acest sens îl au asupra unei serii de aspecte, inclusiv asupra noastră, a celorlalți, dar și a societății în general sau a mediului. În România, potrivit studiilor, există o slabă înțelegere a conceptului de THR în rândul comunității medicale, al populației generale și al factorilor de decizie.

Procesul de ardere a tutunului, cel mai periculos aspect al fumatului

Poate mulți nu știu, dar cel mai periculos aspect al fumatului nu se referă neapărat la nicotină, substanța activă care provoacă dependența, ci la procesul de ardere a tutunului care este de fapt principala cauză a bolilor asociate fumatului. Experții arată că aceste riscuri tind să scadă cu 90-95% dacă tutunul poate fi consumat fără ardere, acesta fiind pricipalul proces care face acest obicei deosebit de periculos, lucru știut de foarte puțini români care de obicei dau vina doar pe dependența de nicotină.

Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate este dată mai ales de nivelurile ridicate ale compuşilor nocivi şi potenţial nocivi care rezultă în urma arderii ţigărilor și producerea de fum.

Atunci când tutunul din țigări arde se produce monoxid de carbon, un gaz toxic, inodor şi incolor, foarte dăunător. Astfel, fumul inhalat conţine peste 6.000 de compuşi chimici, dintre care 100 au fost clasificaţi de autorităţile din domeniul sănătăţii publice drept toxici sau potenţial toxici. Prin eliminarea arderii, așa cum este cazul produselor fără fum, nu mai există fum, iar nivelurile substanţelor toxice produse pot fi reduse semnificativ în comparaţie cu fumul unei ţigări până la 90-95%. Desigur, măsura în care un produs reduce emisiile de substanţe toxice în comparaţie cu fumul unei ţigări trebuie determinată ştiinţific pentru fiecare produs în parte. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri, dar oferă alternative mai bune pentru consumatori.

Cum este procesat tutunul din produsele fără fum ale PMI

De asemenea, Gizelle Baker ne-a explicat ce este de fapt tutunul încălzit din produsele fără fum, explicând că este același ca cel din țigările normale, fiind rezultatul plantei de tutun, dar este procesat altfel, fiind măcinat într-o pulbere fină.

“Ei bine, tutunul este o plantă. Așa că toate aceste produse, atunci când vorbim despre tutun, provin din același tip de plante. Diferența constă în modul în care este prelucrat. Așadar, în cazul produselor din tutun încălzit, trebuia să ne asigurăm că ceea ce livrăm este un aerosol foarte consistent pe care îl putem caracteriza și să știm exact la ce sunt expuși oamenii la celălalt capăt. Așadar, tutunul este măcinat într-o pulbere fină. Apoi este procesat și amestecat astfel încât să fie consistent în toate părțile.

Apoi, când se introduce în sursa de încălzire, aceasta limitează și controlează temperatura și se asigură că nu există combustie, dar se asigură în schimb că aerosolul emis este același, indiferent de variantă sau de dispozitive fără fum de la un pachet la altul. Oferim un aerosol consistent, în primul rând pentru experiență, dar și pentru a ne asigura că nivelurile de substanțe toxice sunt reduse semnificativ și știm exact la ce sunt expuși oamenii”, a mai arătat vicepreședintele Philip Morris Internațional, care a explicat că aceste produse fără fum emit “în medie, niveluri cu 90-95% mai mici de substanțe chimice toxice”.

Mai mult, cercetătorii PMI spun că realizează aceleași teste de toxicitate care sunt folosite pentru orice alte produs de pe piață, inclusiv produsele farmaceutice.

“Vedem, de asemenea, că această reducere a substanțelor chimice toxice se traduce printr-o reducere similară a toxicității atunci când analizăm diferitele tipuri de toxicitate pe care le-am testa pentru aproape orice produs pe care l-am folosi, inclusiv produsele farmaceutice. Noi folosim aceleași teste și vedem că acest lucru se traduce cu adevărat”, a mai declarat cercetătoarea pentru Doctorul Zilei.

Renunțarea la fumat, cea mai bună opțiune pentru sănătate

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunţe complet la ţigări şi nicotină. Pentru cei care, totuşi, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului şi impactul substanţelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătăţii publice.

Din acest motiv, Philp Morris Internațional (PMI), unul dintre cei mai importanți jucători din industria tutunului, a lucrat activ în ultimele decenii la dezvoltarea și evaluarea științifică a unor alternative mai puțin nocive și mai puțin toxice la țigări, care se bazează pe dispozitive electronice pentru a încălzi tutunul, permițând produsului să furnizeze un aerosol care conține nicotină fără a fi nevoie să ardă tutunul și să genereze fum.

Peste 10, 7 miliarde investite într-un viitor fără fum

De atunci, PMI a investit peste 10,7 miliarde de dolari pentru a dezvolta, a fundamenta științific și a comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulții care, altfel, ar continua să fumeze. Acest angajament este ceea ce trebuie făcut pentru sănătatea publică și pentru societate în general, arată compania, care vrea să schimbe în viitor întreaga paradigmă privind fumatul.

În prezent, știința este acceleratorul obiectivului de a ajunge la un viitor fără fum (#smoke free). Viziunea companiei privind un mediu fără fum de tutun a fost dezvoltată de-a lungul timpului pe baza apelurilor de acțiune în domeniul sănătății publice, a nevoilor sau cererii consumatorilor, a progreselor tehnologice și a oportunităților de afaceri.

Construirea unui viitor fără fum este o transformare care trebuie să implice totuși mai mulți actori. Astfel, este nevoie de oameni de știință și de alți experți care să sprijine efortul prin furnizarea de informații corecte publicului cu privire la riscurile relative ale acestor produse în comparație cu continuarea fumatului.

Ultimele cercetări arată însă că drumul ales este unul mai sănătos, un astfel de exemplu fiind modelul suedez care combină unele dintre recomandările Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului, inclusiv reducerea ofertei și a cererii de tutun, interzicerea fumatului în anumite locuri, dar care adaugă și un element extrem de important de reducere a riscurilor, acela de empatie pentru fumătorii care nu pot renunța la fumat. În mod ciudat, acest ultim aspect lipsește din Convenția-cadru pentru controlul tutunului, fără de care nu se poate realiza o rețetă succesului și anume acceptarea produselor fără fum de tutun drept o alternativă mai puțin dăunătoare.

De ce ar trebui să îi credem pe cercetătorii PMI privind produsele fără fum?

Una dintre intrebările Doctorul Zilei după explicațiile științifice oferite s-a referit și la motivul pentru care ar trebui să credem cercetătorii care lucrează pentru Philip Morris Internațional cu privire la dezvoltarea acestor produse care promit alternative mai bune pentru fumători.

„Cred că ceea ce ar trebui să faceți este să vă uitați la date, să analizați dovezile, iar dacă aveți întrebări, aș fi mai mult decât bucuroasă să vă răspund la ele. Dar nu este vorba de a crede. Este vorba de a vedea, de a înțelege, iar dovezile sunt cele care o susțin. Și există o serie de autorități de reglementare, inclusiv FDA din SUA, care a analizat pachetul nostru de dovezi și, în SUA, a autorizat produsul nostru ca prodcu risc redus, cu mențiuni de expunere redusă. Așadar, nu suntem doar noi. Există oameni care analizează și verifică dovezile noastre în fiecare zi”, a completat cercetătorul.

Mai mult, expertul a discutat și despre cum pot fi combătute miturile legate de fumat, explicând că acestea sunt imposibil de combătut, dar consideră că este important ca faptele actuale să fie susținute de dovezi, astfel încât oamenii să poată lua singuri o decizie.

“Nu cred că le putem combate (miturile), dar cred că ceea ce este important este să ne asigurăm că faptele și dovezile sunt cunoscute, astfel încât oamenii să poată vedea ambele părți ale poveștii și să înțeleagă ce spun cu adevărat dovezile și să nu fie neapărat luați de dezinformarea sau de prezentarea eronată a datelor”, a conchis Gizelle Baker interviul pentru Doctorul Zilei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel