Sari la conținut

TOP 5 alimente care conţin mai mult calciu decât laptele. Cele mai bune surse naturale

Sursă foto: Shutterstock
Alimente bogate în calciu

Calciul este un component vital al oaselor și dinților, care totalizează 99% din calciul din organism. Restul de 1% se regăsește în sânge, unde reprezintă unul din cei mai importanți factori de coagulare.

Datorită sistemului natural de reglare al organismului, excesul de calciu apare rar în sînge și doar ca urmare a unei boli sau a administrării de vitamina D în exces.

În lipsa cantității necesare de calciu, organismul îl ia din oase. Necesarul de 700 mg de calciu poate fi adus cu trei felii de brânză Cheddar și două pahare de lapte, de exemplu. Trebuie evitat excesul de ceai, cafea, tărâțe și sare, care inhibă absorbția calciului sau îi grăbesc excreția.

Alimentele cu un conținut ridicat de acid oxalic, ca spanacul, ștevia, loboda, salata verde sau rubarba, pot inhiba absorbția calciului.

Doza optimă recomandată de OMS

Potrivit standardelor OMS, persoanele cu vârsta peste 55 de ani ar trebui să ia supliment zilnic de calciu în doză de 12.000 mg pentru a menţine sănătatea oaselor şi scăderea riscului de fracturi.

Experţii susţin că, pe lângă lactate şi sardine, de exemplu, surse bune de calciu sunt şi anumite alimente vegetale, precum o serie de ierburi proaspete şi condimente: pătrunjel, busuioc, praz sau năsturelul.

În plus, şi varza conţine calciu în anumite proporţii, la fel şi seminţele de susan, soia sau năutul.

Calciul, împreună cu magneziul, este necesar pentru buna funcționare a nervilor și mușchilor; suplimentele sunt folosite pentru tratarea crampelor musculare a artrozelor, artritelor, sau osteoporozei. Carența de calciu este produsă de obicei de deficitul de vitamina D, provocând rahitism la copii iar la adulți osteomalacie.

Principalele simptome ale unei lipse de calciu

  • oase slabe și fragile
  • slăbiciune și oboseală generală
  • spasme și crampe musculare
  • spasme la nivelul mușchilor faciali
  • senzația de amorțire
  • iritabilitate
  • probleme cardiace (presiune arterială scăzută, bătăi slabe ale inimii)
  • schimbări de dispoziție
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel