Sari la conținut

Premieră mondială. S-a născut primul copil din lume cu 3 părinți

Nastere prematura
sursa foto: arhiva doctorulzilei
bebeluși născuți prematur

S-a născut primul copil din lume cu 3 părinți. În mod convențional, se știe că fiecare copil are o mamă și un tată biologic care împreună concep copilul.

Dar într-o lume a posibilităților bizare, un prim copil s-a născut nu cu doi, ci cu trei părinți.

S-a născut primul copil din lume cu 3 părinți

Primul bebeluș din Marea Britanie creat cu ADN de la trei persoane s-a născut după ce medicii au efectuat o procedură revoluționară FIV care are ca scop prevenirea copiilor să moștenească boli incurabile.

Tehnica, cunoscută sub denumirea de tratament pentru donarea mitocondrială (MDT), folosește țesutul din ouă ale donatoarelor sănătoase pentru a crea embrioni FIV care sunt lipsiți de mutațiile dăunătoare pe care mamele lor le poartă și care este probabil să le transmită copiilor lor.

Copilul s-a născut folosind o procedură FIV de pionier, care urmărea inițial să-i salveze de la dezvoltarea unei boli moștenite incurabile. În cazul acestui copil, donația mitocondrială a fost de 99,8% din mama și tatăl copilului, iar restul a fost un mic țesut adăugat din ouă ale unei donatoare sănătoase.

Nu au fost dezvăluite detalii despre părinți sau nou-născut – cu toate acestea, cercetările au fost efectuate la Centrul de Fertilitate din Newcastle. Acum sunt numiți „bebeluși de designer”.

Susținătorii au dezvăluit că acest lucru ar permite ca mii de femei din Marea Britanie purtătoare de boală să nască în siguranță.

Două femei, un bărbat și un copil

Un cuplu iordanian încerca să-și întemeieze o familie de aproape 20 de ani. La zece ani după ce s-au căsătorit, ea a rămas însărcinată, dar s-a încheiat cu primul dintre cele patru avorturi spontane.

În 2005, cuplul a născut o fetiță. Atunci au descoperit cauza probabilă a problemelor lor de fertilitate: o mutație genetică în mitocondriile mamei. Fiica lor s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, mușchii și nervii sugarilor în curs de dezvoltare. Din păcate, ea a murit la vârsta de șase ani.

Al doilea copil al cuplului a avut aceeași tulburare și a trăit timp de 8 luni. Folosind o tehnică controversată „copil cu trei părinți”, băiatul s-a născut pe 6 aprilie 2016. El nu prezintă semne de boală, potrivit newscientist.com.

Ce este FIV

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură complexă care sprijină procesul de fertilitate prin combinarea medicală a spermatozoizilor și a ovulului într-un mediu de cultură pentru a preveni problemele genetice.

În timpul procedurii, ovulele mature sunt extrase din ovare și fertilizate într-un laborator și apoi implantate din nou pentru a sprijini sarcina.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel