Din cuprinsul articolului
O legumă cu efecte protectoare asupra vaselor de sânge este la mare căutare în țările scandinave, fiind preferată nu doar pentru gustul său special în mâncăruri, dar mai ales pentru beneficiile multiple oferite de antioxidanţi din compoziţie.
Este vorba despre rubarbă, este o legumă colorată și aromată, dar destul de subestimată. Este cunoscută pentru gustul său acru și pentru tulpinile groase, care sunt de obicei fierte cu zahăr. Partea comestibilă a plantei este tulpina, care conține antociani care îi dau culoarea roșie aprinsă.
Abundă în flavonoide
Scad nivelul colesterolului rău
Tulpinile de rubarbă sunt o sursă bună de fibre, care pot afecta colesterolul. Oferă antioxidanți Rabarba este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți. Antioxidanții din rubarbă includ antociani, care sunt responsabili pentru culoarea sa roșie și despre care se crede că oferă beneficii pentru sănătate.
Este o sursă bună de fibre
La fel ca multe fructe și legume, rubarba are o cantitate decentă de fibre – aproximativ 2 grame într-o cană. Fibrele, bineînțeles, sunt excelente pentru digestie și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Susţine sănătatea oaselor și a inimii
Este o sursă excelentă de vitamina K1, care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. O jumătate de ceașcă de rubarbă gătită oferă mai mult de o treime din aportul alimentar recomandat de vitamina K1, împreună cu două grame de fibre, ceva calciu și vitamina C.
Rubarba este bogată în acid fenolic, un antioxidant care se găsește în cireșe, varză roșie, vin roșu și ceai verde, care susține sănătatea pielii și protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi.
Un studiu publicat în 2012 a constatat că rubarba conține chiar mai mult acid fenolic decât varza, care este densă în nutrienți.
Combatere inflamația din corp
Pe lângă acidul fenolic, rubarba conține și antociani, un tip de flavonoide care conferă fructelor și legumelor nuanțele lor roșii, albastre și mov, bogate în antioxidanți.
Potrivit unui studiu din 2010, „antocianii posedă o activitate antiinflamatoare și anticancerigenă, prevenirea bolilor cardiovasculare, controlul obezității și ameliorarea diabetului , toate acestea fiind mai mult sau mai puțin legate de proprietățile lor antioxidante puternice”.
Ajută la o digestie mai bună
Rabarba a fost, de asemenea, studiată pentru capacitatea sa de a trata problemele digestive și tulburările gastrointestinale. Un studiu din 2014 a arătat chiar că taninurile din rubarbă pot ajuta la reglarea absorbției apei în tractul digestiv al șoarecilor, ajutând astfel la prevenirea diareei, potrivit actualno.com.
Rubarba este originară din China, unde rădăcinile sale au fost recoltate și uscate pentru prima dată pentru uz medicinal. Această legumă are nevoie de ierni reci pentru a crește. Ca urmare, se găsește în principal în regiunile muntoase și temperate ale lumii.
În prezent, este cultivată în aer liber sau în sere în climatele temperate din Asia de Nord-Est, America de Nord și Europa de Nord. Tulpinile pot fi recoltate începând cu al doilea sezon de creștere. Tulpinile au culori de la verde la roșu și au frunze mari și verzi.
Mod de întrebuinţare
Încearcă să gătești rubarbă tocată cu puțin suc de lămâie și zahăr într-un compot pe care să-l torni peste iaurt și ovăz. Sau coaceți-o în brioșe cu cereale integrale în loc de un alt fruct și adăugați puțin ghimbir sau scorțișoară.
Pentru o versiune picantă, tocați și adăugați rubarba la ceapa roșie tăiată cubulețe, un strop de oțet balsamic și puțin muștar pentru a crea un sos picant pentru peștele dumneavoastră preferat.
Abia în secolul al XVIII-lea, când zahărul a devenit ieftin și ușor disponibil, rubarba a devenit un aliment popular. Înainte de asta, era folosită în principal ca medicament.
De fapt, rădăcinile sale uscate au fost folosite în medicina tradițională chineză timp de mii de ani. Doar tulpinile sunt consumate, cel mai adesea în supe dulci, gemuri, sosuri, plăcinte, tarte, plăcinte fărâmițate, cocktailuri și vin de rubarbă.