Din cuprinsul articolului
Pietrele la rinichi, cunoscute şi sub denumirile de calculi renali, nefrolitiază sau litiază renală, sunt formaţiuni alcătuite dintr-un amestec chimic de minerale sau săruri care se găsesc printre substanţele din urină la nivelul rinichilor (oxalați, urați, calciu, fosfați).
Medicul poate recomanda tratamentul medicamentos al afecțiunii, iar antiinflamatoarele pot reduce disconfortul provocat de calculii renali.
Un leac străvechi a fost folosit cu succes de-a lungul timpului pentru tratarea litiazei renale. Este vorba de o cereală binecunoscută cu certe beneficii pentru sănătate.
Mod de preparare a reţetei speciale
Această reţetă specială din bătrâni poate ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi şi bilă, fiind folosită cu succes şi la tratarea cistitelor, dar şi a altor afecţiuni ale aparatului reproducător feminin.
Se dizolvă o cană de mei în apă caldă, apoi se toarnă băutura într-un borcan de trei litri închis ermetic şi se păstrează peste noapte la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
A doua zi, substanţe din mei, dizolvate în apă, vor schimba culoarea compoziţiei. Se recomandă consumul zilnic a 3 pahare medii din această băutură terapeutică timp de o săptămână.
Ulterior, preparatul lichid se reîmprospătează. Meiul este cereala ideală pentru purificarea rinichilor şi a întregului sistem urinar: elimină nisipul şi pietricelele de la rinichi, tratând eficient şi cistitele sau anexitele.
Acest remediu este eficient şi pentru eliminarea pietrelor la vezica biliară. După o cură de o săptămână, maximum două, pietrele sunt dizolvate şi excretate în urină.
O altă metodă de preparare: o jumătate de cană de mei, clătit bine, se toarnă într-un litru de apă, se fierbe timp de 7 minute. Se bea lichidul după ce se răcește.
Meiul (Panicum miliaceum) este o plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescența ramificată și cu flori albe-gălbui, folosită ca nutreț pentru păsări și animale.
1 din 10 persoane va avea un episod de pietre la rinichi
Medicii recomandă preventiv un consum optim de apă, exerciţii fizice și o alimentație corectă (fructe, legume, fibre) cu un aport redus de sare.
O atenţie sporită trebuie acordată alimentelor bogate în oxalați (spanac, cartofi, cafea), deoarece acestea pot favoriza formarea calculilor renali.
În cazul în care pacientul suferă de pietre la rinichi, sângele în urină trebuie investigat de urgență, deoarece ar putea fi un semn de tumori renale și/sau vezicale.
Potrivit statisticilor, una din 10 persoane va avea un episod de pietre la rinichi la un moment dat în viață. În foarte puține din cazuri, pietrele la rinichi nu dau niciun simptom. Analizele de sânge pot furniza informaţii despre starea de funcţionare a rinichilor, fiind recomandate analiza valorii ureei şi a creatininei.
Simptome alarmante
Primele semne ale bolii apar în momentul în care pietrele se deplasează prin ureter. Chiar și așa, simptomele pietrelor la rinichi apar în funcție de dimensiunile formațiunilor:
- dureri moderate sau severe în zona spatelui, ce se acutizează pe măsură ce se produce procesul de eliminare a calculilor renali;
- dureri în zona abdomenului inferior;
- dureri în zona inghinală;
- senzația de urinare frecventă;
- usturime și durere în timpul urinării;
- febră, frisoane și vărsături;
- senzație de greață;
- urină tulbure cu miros neplăcut;
- stări de greață și vomă;
- hematuria – urina cu sânge (urină roșie, roz sau de culoare închisă – maro).