Din cuprinsul articolului
În fiecare săptămână, unul din cinci pacienți cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor.
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episode sau crize și care se manifestă prin tuse, dispnee, respirație șuierătoare, senzație de sufocare, anxietate.
Cum poate fi de folos apifitoterapia
Ca măsuri de prevenţie, pe lângă tratamentul prescris de medicul specialist, se pot folosi mai multe terapii complementare, cum ar fi apifitoterapia.
De pildă, florile de muşeţel (trei linguriţe la o cană cu apă, trei căni pe zi) sunt recomandate şi copiilor cu astm bronsic.
În timpul crizelor astmatice se recomandă infuzia (1-2 linguriţe plante la o cană de apă, se beau două căni pe zi) din cimbrişor de câmp (Herba serpylli) şi cimbru de cultură, care calmează spasmele şi tusea astmatică.
O altă plantă din terapia astmului bronsic este unguraşul (Herba marubu), din care se prepară infuzia (o linguriţă de plantă la o cană de apă) pentru calmarea spasmelor bronşice.
Alte trei plante, negrilica (Nigella sativa), laptele câinelui (Euphorbia peplus), ciumafaia (Datura stramonium) pulbere au acţiune mai ales în astmul infecto-alergic, dar se recomandă consultareal medicului înainte de utilizare.
Pentru prevenirea crizelor se mai pot folosi şi băile de aburi, în zona capului, cu unul din decocturi (salvie, flori de tei, seminţe de mărar, coada şoricelului).
În tratamentul astmului bronsic se poate folosi şi kinetoterapia, prin intermediul unor exerciţii fizice ce ajută la menţinerea elasticităţii pulmonare, creşterea capacităţii pulmonare, fortificarea muşchiului diafragm, uşurarea eliminării mucozităţilor etc.
Simptome alarmante
– Respiraţie şuierătoare – sunete înalte, ca de fluierat, la expiraţie – în special la copii.
– Antecedentele medicale care includ oricare dintre următoarele: tuse, mai severă, în special noaptea, respiraţie şuierătoare recurentă, respiraţie dificilă recurentă, constricție toracică recurentă.
– Simptomele apar sau se agravează noaptea, trezindu-vă din somn.
– Simptomele apar sau se agravează sezonier.
– Eczeme, febra fânului (rinită alergică) sau antecedente de astm sau boli atopice în familie.
– Simptomele apar sau se agravează în prezenţa animalelor cu blană, aerosolilor chimici, schimbărilor de temperatură, acarienilor din praful de casă, medicamentelor (aspirină, betablocante), exerciţiilor fizice, polenului, infecţiilor respiratorii (virale), fumului, exprimării emoţiilor puternice.
– Răcelile „se localizează direct în piept” sau durează mai mult de 10 zile până la vindecare.