Din cuprinsul articolului
Colesterolul ridicat este adesea supranumit „ucigașul invizibil” datorită absenței simptomelor. Cu toate acestea, schimbări corporale îngrijorătoare au fost asociate cu un nivel ridicat de colesterol. Cercetările sugerează că simțirea a trei mirosuri distincte poate indica niveluri ridicate.
Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în sânge și care îndeplinește multe funcții importante, principala dintre ele fiind construirea de celule sănătoase.
Cu toate acestea, un nivel constant ridicat poate crește riscul de boli de inimă. Din păcate, organismul dumneavoastră nu vă avertizează, de obicei, că aveți un nivel ridicat de colesterol, așa că trebuie să vă faceți un test de sânge pentru a-l verifica.
Tot mai multe dovezi sugerează că există excepții de la această regulă.
O serie de modificări corporale perceptibile au fost legate de nivelurile ridicate de colesterol.
Un studiu din 2020 publicat în revista Laryngoscope a descoperit o legătură curioasă între nivelurile ridicate de colesterol și „percepția mirosului fantomă”.
Trei simptome urât mirositoare care te anunță că ai colesterolul mărit
Percepția mirosului fantomă a fost definită ca un raport al unui miros neplăcut, rău sau de arsură atunci când nu există nimic.
Pentru a ajunge la această concluzie, au fost colectate date transversale în cadrul National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2014, obținându-se un eșantion reprezentativ la nivel național de 7 417 adulți cu vârsta de 40 de ani și peste.
Participanții au raportat condițiile vasculare, inclusiv istoricul de accident vascular cerebral. S-a măsurat, de asemenea, colesterolul total.
Printre principalele constatări s-a numărat faptul că adulții cu colesterol ridicat diagnosticat, dar controlat, au raportat mirosuri fantomatice mai frecvent decât cei fără colesterol ridicat.
Asocierea a fost valabilă și pentru alți precursori ai bolilor de inimă și afecțiuni asociate.
Accidentul vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate cu 76% mai mare de percepție a mirosului fantomă.
Adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată, dar controlată, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără hipertensiune arterială.
Mai mult, cercetătorii au observat o probabilitate de trei ori mai mare de percepție a mirosurilor fantomă în rândul adulților cu vârsta de 60 de ani și peste cu diabet zaharat, dar numai în rândul celor care folosesc atât insulină, cât și medicamente orale.
Ei au concluzionat: „Accidentul vascular cerebral, angina pectorală, insuficiența cardiacă congestivă, hipertensiunea arterială bine gestionată și colesterolul ridicat bine gestionat sunt asociate cu percepția mirosului fantomă.”