Sari la conținut

Băutura care previne formarea de calculi biliari și îmbunătățește sănătatea digestivă

Consumator de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cafeaua este o băutură bogată în acid clorogenic, acid cafeic și kahweol, care sunt compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante, care ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură, cancerul, depresia și diabetul, potrivit portalului portughez de sănătate, nutriție și wellness „Tua Saúde”.

În plus, site-ul CuídatePlus a dezvăluit că „cercetătorii au descoperit că femeile care beau cel puțin patru cești de cafea pe zi au cu 25 % mai puține șanse de a se opera de calculi biliari decât femeile care nu beau cafea”.

De asemenea, un studiu realizat de Universitatea din Utrecht, Olanda, a relevat faptul că cafeaua este ideală pentru accelerarea proceselor digestive, deoarece această băutură acționează ca un activator al funcției colonului, iar acest lucru se întâmplă datorită unei substanțe conținute în cafea, numită acid clorogenic, iar pentru ca aceasta să își facă efectul, este ideal să se bea cafeaua dimineața.

Mayo Clinic, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, a declarat că până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi pare a fi sigur pentru majoritatea adulților sănătoși, iar aceasta reprezintă aproximativ cantitatea de cofeină din patru cești de cafea, 10 cutii de cola sau două băuturi energizante.

„Este recomandabil să se consume mai puțin de 500 de miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a patru sau cinci cești de cafea neagră. Cantități mai mari sunt adesea asociate cu accelerarea inimii, insomnie, iritabilitate, vedere încețoșată și amețeli”, potrivit Universității Linkoping din Suedia.

În ceea ce privește puritatea, recomandarea este de a consuma cafea boabe sau cafea măcinată, având în vedere că, spre deosebire de cafeaua instant, aceasta nu a fost supusă niciunui proces industrial care să-i modifice componentele aromatice și nutritive.

Persoane care nu ar trebui să bea cafea

Cu toate acestea, Medline Plus a indicat că persoanele care ar trebui să limiteze sau să evite cofeina sunt:

  • Femeile însărcinate, deoarece cofeina trece prin placentă către copil.
  • Femeile care alăptează, deoarece chiar și o cantitate mică de cofeină consumată trece la copil.
  • Cei cu migrene sau alte dureri de cap cronice.
  • Când aveți anxietate.
  • Cei care iau anumite medicamente sau suplimente, inclusiv stimulente, anumite antibiotice, medicamente pentru astm și medicamente pentru inimă.
  • În calitate de copil sau adolescent. Nici aceștia nu ar trebui să bea la fel de multă cofeină ca adulții. Copiii pot fi deosebit de sensibili la efectele cofeinei.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel