Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială scăzută sau hipotensiunea arterială este un fenomen comun care poate apărea fie ca o afecțiune în sine, fie ca simptom al unei game largi de afecțiuni.
Potrivit medicilor, tensiunea arterială este scăzută când arată 90/60 de milimetri de mercur la citire.
Chiar dacă mulți oameni nu au simptome, amețelile și leșinul sunt semne comune care, dacă nu sunt tratate bine la timp, pot fi periculoase.
Simptome de avertizare privind tensiunea arterială scăzută
Cele mai frecvente simptome ale tensiunii arteriale scăzute apar deoarece creierul tău nu primește suficient flux sanguin. Cele comune includ:
- Oboseala este un sentiment general de oboseală sau lipsă de energie
- Amețeli sau senzație de leșin
- Amețeli sau senzație de dezechilibru
- Greață sau senzație de disconfort în stomac
- Piele moale sau umedă
- Depresie sau tristețe persistentă
- Pierderea conștienței
- Vedere încețoșată
Condiții care provoacă tensiune arterială scăzută
Potrivit medicilor, hipotensiunea arterială ortostatică scăzută devine obișnuită pe măsură ce îmbătrânești. Se estimează că 5% dintre oameni îl au la vârsta de 50 de ani, în timp ce această cifră crește la peste 30% la persoanele de peste 70 de ani.
Multe afecțiuni pot provoca perioade lungi de hipotensiune arterială care pot pune viața în pericol atunci când sunt lăsate netratate. Iar unele dintre acestea sunt:
- Sarcina: Dacă sunteți însărcinată, este posibil să aveți tensiune arterială scăzută din cauza creșterii cererii de sânge din cauza creșterii fătului.
- Atac de cord: Dacă ați avut un atac de cord, circulația afectată poate duce la scăderea tensiunii arteriale.
- Deshidratare: Deshidratarea severă poate duce la vărsături, diaree și tensiune arterială scăzută.
- Tulburări endocrine: Afecțiuni precum diabetul și tiroida provoacă, de asemenea, tensiune arterială scăzută.
- Infecții ale sângelui: Infecțiile din sânge duc la scăderea tensiunii arteriale.
- Medicamente: Medicii spun că câteva medicamente, cum ar fi beta-blocantele și nitroglicerina, care sunt utilizate pentru a trata bolile de inimă, pot provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută. De asemenea, diureticele, antidepresivele și medicamentele pentru disfuncția erectilă pot provoca, de asemenea, hipotensiune arterială.
Tratamentul hipotensiunii arteriale
Tratarea hipotensiunii arteriale se realizează de obicei în unul din trei moduri:
- Creșterea volumului sanguin: Cunoscută și sub denumirea de resuscitare cu fluide, implică infuzia de lichide în sânge.
- Strângerea vaselor de sânge: La fel cum există medicamente care scad tensiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge din organism, există și medicamente care au efectul opus.
- Schimbați modul în care corpul dumneavoastră gestionează fluidele: Rinichii dumneavoastră sunt responsabili pentru menținerea echilibrului de lichide în corpul dumneavoastră. Anumite medicamente pot face rinichii să păstreze lichide și sare în organism.