Din cuprinsul articolului
Este laptele de vacă rău pentru ficat? Laptele de vacă a fost și este subiectul a numeroase discuții. De ce este acuzat? Este oare justificat? Care sunt beneficiile sale? Cu ce îl putem înlocui în caz de intoleranță?
În ceea ce privește vitaminele, laptele este o sursă excelentă de vitamina D, o vitamină liposolubilă a cărei funcție principală este de a crește concentrația de calciu în sânge și de a favoriza fixarea acestuia pe oase. Sursă bună de vitamina A, un antioxidant și valoros pentru vedere.
Mai mult, laptele conține grăsimi, dintre care majoritatea sunt acizi grași saturați, dar și acizi grași polinesaturați, cum ar fi acizii linoleici conjugați (CLA) și acizii grași omega 3, cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății.
Degresat, semidegresat sau integral: pe care să îl alegeți?
Verde (degresat), albastru (semidegresat) sau roșu (integral): uneori este dificil să știi pe care să îl alegi la raionul de lapte.
- Laptele integral este, din punct de vedere nutrițional, laptele care iese din ugerul vacii: conține 3,6 % grăsime și 65 de calorii la 100 ml, ceea ce îl face un aliment destul de bogat.
- Laptele degresat este laptele din care a fost îndepărtată toată grăsimea. În timp ce toate celelalte substanțe nutritive, mineralele (calciu) și vitaminele hidrosolubile (din grupul B) nu sunt afectate de această degresare, așa-numitele vitamine A și D liposolubile (legate de grăsimi) nu mai sunt, însă, prezente în laptele degresat.
- Laptele semidegresat conține ceva mai puțin de jumătate din grăsimea laptelui integral (1,5% în loc de 3,6%), ceea ce îi limitează valoarea calorică, dar conține și jumătate din vitaminele liposolubile A și D.
Profesioniștii din domeniul sănătății sunt de acord că, pentru adulți, laptele semidegresat este un bun compromis, deoarece limitează aportul de grăsimi și calorii, dar beneficiază de toate mineralele și de multe dintre vitaminele liposolubile din lapte. - Copiii în creștere care nu sunt supraponderali pot opta pentru laptele integral, care este mai bogat în vitamina D, care permite fixarea corectă a calciului în oase. Același lucru este valabil și pentru persoanele în vârstă, care au uneori dificultăți în a-și acoperi necesarul de calorii și grăsimi și care au nevoie de o cantitate maximă de vitamina D pentru a combate pierderea mineralizării osoase și a reduce riscul de fracturi.
La vârsta adultă, intoleranța la lactoză se manifestă sub forma unor tulburări digestive: balonări, disconfort digestiv, diaree etc.
Efectul laptelui asupra organismului: este bun sau rău pentru sănătate?
La om, capacitatea de a digera laptele variază foarte mult în funcție de originea etnică: amerindienii, populațiile caraibiene de origine africană și asiaticii suferă foarte des de intoleranță la lactoză la vârsta adultă, din cauza unui deficit de lactază, enzima necesară pentru a digera laptele, care dispare treptat după copilărie. În Occident, intoleranța la lactoză este mai rară, probabil din cauza obiceiurilor culturale și culinare din aceste țări, unde laptele ocupă un loc important.
La vârsta adultă, intoleranța la lactoză se manifestă sub forma unor tulburări digestive: balonări, disconfort digestiv, diaree etc.
Este laptele rău pentru ficat?
Legenda conform căreia laptele face rău la ficat provine din faptul că nu este ușor digerabil pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Pentru a atenua această problemă, acestea pot opta pentru iaurturi, în care cea mai mare parte a lactozei a fost folosită de fermenții lactici, brânzeturi (cu excepția celor foarte proaspete) sau lapte delactozat (cunoscut sub numele de „fără lactoză”), care sunt mai bine tolerate.
Majoritatea studiilor au arătat că laptele de vacă are un efect antiinflamator, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu anomalii metabolice.
„Trei porții de produse lactate pe zi au îmbunătățit atât funcția hepatică, cât și inflamația sistemică”.
Beneficiile pentru sănătate ale laptelui sunt numeroase și dovedite
Conținutul său ridicat de calciu și vitamina D îl face un aliment valoros pentru creștere și sănătatea oaselor.
Efectul laptelui asupra organismului
Laptele a avut parte de o presă negativă în ultimii ani. Unii spun că ar favoriza anumite tipuri de cancer, că este inflamator, că este indigest sau chiar pun sub semnul întrebării calitatea calciului pe care îl conține, care nu este foarte biodisponibil.
Autoritățile sanitare au ajuns la concluzia că este inofensiv în doza recomandată de trei produse lactate (produse lactate sau brânză) pe zi, necesară pentru a acoperi necesarul de calciu.
De ce se spune că laptele nu este bun pentru adulți?
La om, capacitatea de a digera laptele variază foarte mult în funcție de originea etnică: amerindienii, populațiile caraibiene de origine africană și asiaticii suferă foarte des de intoleranță la lactoză la vârsta adultă, din cauza unui deficit de lactază, enzima necesară pentru a digera laptele, care dispare treptat după copilărie. În Occident, intoleranța la lactoză este mai rară, probabil din cauza obiceiurilor culturale și culinare din aceste țări, unde laptele ocupă un loc important.
La vârsta adultă, intoleranța la lactoză se manifestă sub forma unor tulburări digestive: balonări, disconfort digestiv, diaree etc.
Este laptele rău pentru ficat?
Legenda conform căreia laptele face rău la ficat provine din faptul că nu este ușor digerabil pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Pentru a atenua această problemă, acestea pot opta pentru iaurturi, în care cea mai mare parte a lactozei a fost folosită de fermenții lactici, brânzeturi (cu excepția celor foarte proaspete) sau lapte delactozat (cunoscut sub numele de „fără lactoză”), care sunt mai bine tolerate.
Diabetul de tip 2 a demonstrat că consumul de lapte sau de produse lactate nu are un efect proinflamator. Majoritatea studiilor au arătat chiar un efect antiinflamator, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu anomalii metabolice.
Beneficiile pentru sănătate ale laptelui sunt numeroase și dovedite. Conținutul său ridicat de calciu și vitamina D îl transformă într-un aliment valoros pentru creșterea și sănătatea oaselor.