Din cuprinsul articolului
Potrivit unui expert, primele semne de demență pot apărea atunci când încerci să faci lucruri care fac parte din rutina ta zilnică.
Fiecare creier este diferit, ceea ce înseamnă că nu există un scenariu universal care să explice exact cum va evolua demența. Cu toate acestea, un expert a împărtășit semnele „timpurii” ale acestei afecțiuni care îți răpește mințile și de care trebuie să fii conștient.
Demența este declanșată de leziuni la nivelul creierului, care pot afecta zone ale organului implicate în crearea și recuperarea amintirilor.
Cele mai timpurii semne de demență
Prin urmare, unul dintre primele semne poate include probleme de memorie.
Bernadette Mossman, director de asistență medicală la Vida Healthcare, cel mai important furnizor britanic de îngrijire specializată în demență, a explicat că acestea se pot prezenta ca o dificultate în a-și aminti evenimente recente, întâlniri, unde se află lucrurile și cum să facă lucruri care ar fi clasificate ca fiind de rutină.
De exemplu, s-ar putea să deveniți brusc incapabil să faceți lucruri pe care le-ați putut face toată viața, cum ar fi să conduceți mașina sau să vă faceți o ceașcă de ceai.
Mossman a spus: „Se observă, de asemenea, confuzie, incapacitatea de a recunoaște persoane sau nume familiare și o concentrare redusă.
„De exemplu, o persoană cu demență poate fi confuză cu privire la motivul pentru care partenerul său îi spune că a luat deja micul dejun, când nu își amintește că a mâncat.
„Sau poate simți confuzie și teamă dacă nu recunoaște o persoană, dar i se spune că o cunoaște de ani de zile.
„Cineva cu demență poate încerca să raționalizeze acest răspuns emoțional căutând răspunsuri.”
S-ar putea să observați că începeți să vă puneți întrebări de genul: „Mă mint oamenii?” sau „Sunt bolnav?”.
Potrivit expertului, confuzia vă poate determina să vă retrageți și să refuzați să luați parte la lucruri care vă făceau plăcere cândva ca urmare.
Mossman a precizat că, deși aceste două semne de avertizare pot apărea devreme, este dificil să se determine momentul exact.
Expertul a adăugat: „Creierul este un organ uimitor și se poate adapta la schimbările provocate de demență cu mulți ani înainte de apariția simptomelor cheie.
Indicii subtile în gândire și memorie
„Pot exista indicii subtile în gândire și memorie în timpul primelor etape; cu toate acestea, este greu de stabilit o vârstă concretă la care încep aceste schimbări, deoarece fiecare creier este diferit.
„De asemenea, oamenii își folosesc și își pun la încercare creierul în moduri diferite, astfel încât unii pot fi capabili să se adapteze și să se descurce mult mai mult timp înainte ca simptomele să devină evidente.”
Mossman a explicat chiar că nu este neobișnuit ca oamenii să ascundă aceste semne în primele etape.
Cu toate acestea, odată ce identificați aceste simptome, trebuie „să vă prezentați la medicul de familie cât mai curând posibil”, deoarece un tratament timpuriu poate contribui la susținerea unor rezultate mai bune, a adăugat expertul, potrivit Express.