Din cuprinsul articolului
Valorile tensiunii arteriale reprezintă adesea un criteriu de evaluare a stării de sănătate pe care îl folosesc medicii la orice control de rutină.
Probabilitatea de a avea hipertensiune cu sensibilitate la sare este crescută la persoanele obeze, hipertensivii extremi (tensiune peste 180/110 mm Hg), diabeticii sau persoanele în vârsta şi cele cu afecţiuni renale.
De altfel, presiunea sângelui este un indiciu cheie al sănătăţii inimii şi , în general, a sistemului cardiovascular. Însă, puţine persoane ştiu că alimentaţia zilnică are un impact crucial asupra tensiunii arteriale.
De aceea, medicii atrag atenţia asupra importanţei dietei, care trebuie să cuprindă alimente sănătoase, cu un aport redus de sare, grăsimi şi zahăr, potrivit site-ului actualno.com.
Există o serie de alimente benefice pentru păstrarea tensiunii arteriale în limite normale, pe diferite categorii.
Principalele alimente recomandate pentru diminuarea tensiunii arteriale datorita efectului antiinflamator si antioxidant al acestora sunt:
Legume şi fructe
- Ardei rosu
- Usturoi
- Ceapă
- Roşii
- Morcovi
- Broccoli
- Spanac
- Cartofi dulci
- Kiwi
- Banane
- Fructe de padure
- Lamai
- Portocale
- Grapefruit
- Rodii
- Sfecla roşie
- Ghimbir
- Avocado
- Migdale
- Fistic
- Seminţe de dovleac
https://www.youtube.com/watch?v=IiijvuBIOv4&ab_channel=PhysioMedics
De asemenea, sunt recomandate, la capitolul leguminoase, fasolea, mazărea și lintea. Acestea conțin multe fibre, alături de magneziu și potasiu, care contribuie la reducerea nivelului tensiunii arteriale.
Lactate şi carne
- brânză degresată
- lapte
- ton
- somon
- sardine
- pui
- vită
Totodată, este recomandat consumul de condimente – cum ar fi oregano, scorţişoară sau piper negru -, dar şi ceaiul verde sau ginseng.
Dieta mediteraneană și dieta DASH pot fi luate în calcul pentru prevenirea și reducerea riscurilor apariţiei hipertensiunii arteriale.