Sari la conținut

Vestea groaznică primită de o femeie însărcinată când a ajuns la Maternitatea Elena Doamna din Iași. Imaginile ecografice i-a șocat pe toți!

O tânără în vârstă de 20 de ani s-a prezentat în primă fază la Spitalul Municipal din Pașcani cu sângeri abundente, iar ulterior pacienta a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Spre uimirea ei, dar și a cadrelor medicale, pacienta a fost diagnosticată cu boala trofoblastică gestațională. În astfel de cazuri, în momentul concepției, în loc să formeze un făt și o placentă normale se formează, de fapt, o tumoră. Boala poate fi interpretată greșit, ca o sarcină normală, deoarece generează un nivel foarte ridicat de beta HCG, cunoscut drept hormonul sarcinii.

Când s-a prezentat la spital, femeia avea hemoglobina 5 și pierduse mai mult din jumătate din cantitatea de sânge din corp. Din această cauză, pacienta a avut nevoie transfuzii și de reechilibrare hidroelectrolitică, iar tumora a fost evacuată ulterior.

„Pacienta era la debutul sarcinii, dar avea boală trofoblastică gestațională. Cauza este una genetică, ovocitul și cu spermatozoidul, în loc să formeze un făt și o placentă normale, formează o tumoră. Tumora crește în uter, care se dezvoltă mai mult decât un uter cu o sarcină normală. Pacienta era în prima lună de sarcină, dar uterul său era de parcă ar fi avut patru sau cinci luni de sarcină. Din această tumoră se mai pot elimina fragmente și sânge, iar uterul se mai micșorează, mai apoi, ea continuă să se dezvolte, iar uterul se mărește din nou, de aceea se mai numește «uter în acordeon».

Sarcina nu va evalua, deoarece pacienta va continua să sângereze. Pacienta s-a prezentat cu hemoglobina 5, ea pierduse mai mult de jumătate din tot sângele din corp, a avut nevoie de transfuzii și de reechilibrare hidroelectrolitică. În aceste cazuri, tratamentul constă în evacuarea acestei tumori, uneori se poate evacua doar tumora, dar sunt și cazuri în care este nevoie de histerectomie, trebuie scos întreg uterul, dacă este și el afectat. În cazul ei s-a reușit, dar sunt și variante ale acestei boli care sunt maligne, sunt canceroase, iar atunci trebuie făcută histerectomie.

Chiar și în cazul variantelor canceroase se răspunde la tratament și la chimioterapie, dar este important ca boala să fie corect diagnosticată, stagializată și tratată”, a precizat dr. Ioana Păvăleanu pentru ziarul local BZI.

Medicul Ioana Păvăleanu: „pacienta a fost  speriată de cantitatea de sânge pe care a pierdut-o”

Pacienta a fost externată după 3 zile de spitalizare, dar va trebui să revină regulat la maternitate pentru tratament, dar și pentru a afla diagnosticul anatomopatologic, pentru a fi sigură că tumora este una benignă. Femeia este mama a doi copii, iar în viitor va putea să rămână din nou însărcinată.

„Urmează să vedem anatomia patologică, pentru a vedea exact cu care variantă a bolii aveam de-a face, ea pare o variantă benignă, dar doar microscopul ne poate spune exact despre ce este vorba. Pacientei i s-a administrat Metotrexat, un medicament antitumoral, este posibil să mai aibă nevoie de acest tratament, iar în următoarele 6 luni este contraindicată sarcina, deoarece tratamentul este teratogen, poate produce malformații. După aceea, dacă evoluția este favorabilă, ea va putea avea alți copii. Are deja doi copii.

Problema aceasta a apărut în sarcina asta, nu știa nimeni că ea are potențial de a dezvolta această boală, dar, dacă faci o dată boala, există riscul să se repete. Ea a venit prin transfer de la Spitalul de la Pașcani, acolo s-a prezentat, dar sângerarea era mai gravă decât puteau ei să rezolve și au transferat-o la Iași. Trebuie să se mai prezinte la noi pentru a lua rezultatul anatomopatologic, iar apoi să vină la control. Trebuie să dozăm beta HCG-ul, hormonul de sarcină, seriat, în fiecare săptămână, pentru că, în această boală, beta HCG-ul crește mai mult decât într-o sarcină normală, are niște valori foarte mari.

Noi trebuie să verificăm acum că ajunge la zero, s-a evacuat sarcina, s-a luat Metotrexat, tot organismul ei trebuie să revină la stadiul de dinainte de sarcină. Eu cred că ea a fost mai degrabă speriată de cantitatea de sânge pe care a pierdut-o, când e vorba de o sângerare așa masivă, de obicei apare și un șoc. A fost fericită că s-a oprit sângerarea, prima zi a stat în Terapie Intensivă, iar starea sa s-a îmbunătățit”, a mai spus medicul Ioana Păvăleanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel