Sari la conținut

Analizele medicale preventive ar putea fi realizate și fără plafon. Cum explică Alexandru Rafilă noul contract cadru?

analize medicale de prevenție
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Analize medicale pe baza biletului de trimitere

„Analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul şi nu mai sunt legate de acesta”, a declarat în cursul zilei de joi, 20 Aprilie, ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

„Există în noul contract-cadru o prevedere privind analizele care sunt efectuate în scop preventiv. Pacienţii au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv. Analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depăşească plafonul, nu mai sunt legate de plafon. (…)

Trebuie să înţelegem că pentru fiecare tip de afecţiune, probabil că trebuie să reglăm şi cu medicii de familie astfel încât să existe o programare a pacienţilor către investigaţii, pentru că peste tot în lume există ceea ce numim noi liste de aşteptare. Este bine ca omul să meargă la analize când este planificat”, a explicat ministrul, într-o declaraţie acordată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”.

Importanța programelor de prevenție și depistare precoce a bolii

Potrivit ministrului, starea de sănătate a românilor se va schimba „semnificativ” prin dezvoltarea programelor de prevenţie şi depistarea precoce a bolilor.

“Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă facem noi, împreună cu dumneavoastră şi cu tot personalul medical, dezvoltăm programele de prevenţie, în care oamenii merg să îşi controleze starea de sănătate şi depistarea bolilor este precoce, tratamentul este mult mai uşor şi lucrul ăsta îmbunătăţeşte calitatea vieţii, speranţa de viaţă şi durata vieţii sănătoase.

Este un alt indicator despre care discutăm prea puţin. Dacă o persoană trăieşte 85 de ani, dar are 15 ani de boală, primeşte tratament, este diferit faţă de o persoană care trăieşte 85 de ani, dar are doar trei, patru sau cinci ani de viaţă în care primeşte un tratament.

Dezvoltarea comportamentelor preventive este un proces complex, trebuie făcut permanent, nu trebuie să facem doar campanii de informare sporadice, trebuie să încercăm să convingem oamenii să meargă la medicul de familie periodic, să investigheze, au astfel de posibilitate, în funcţie de vârstă să se prezinte, în funcţie de luna naşterii, să se prezinte la medicul de familie să poată să fie examinaţi şi eventual investigaţi dacă este nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel