Din cuprinsul articolului
Mirosul vaginal este un subiect pe care nu numai că este jenant de discutat pentru mulți, dar este pur și simplu jenant să trăiești cu el pentru oricine se confruntă cu acesta. Adesea, este rezultatul unei infecții vaginale cu drojdie, dar acesta nu este întotdeauna cazul – de aceea este important să găsiți cauza principală.
A avea un vagin sănătos este extrem de important pentru sănătatea generală, nașterile sănătoase și căsătoriile sănătoase, iar mirosul vaginal poate fi un semnal că ar putea exista o problemă de sănătate în joc. Modul în care aceasta afectează stima de sine a unei femei este un alt efect secundar, ca să nu mai vorbim despre modul în care poate afecta relația ei cu partenerul datorită impactului pe care îl poate avea asupra vieții lor sexuale.
Deși există multe cauze, de cele mai multe ori poate fi rezolvată prin remedii naturiste. Din fericire, există modalități naturale de a avea grijă de mirosul vaginal, cum ar fi oțetul de mere, bicarbonatul de sodiu, probioticele, uleiul de arbore de ceai și multe altele.
Ce este mirosul vaginal?
De unde vine acest miros vaginal incredibil de inconfortabil și ce este în primul rând?
Mirosul vaginal este definit ca orice miros care provine din vagin. Este normal ca vaginul să aibă un miros ușor, având în vedere că este o deschidere către interiorul corpului, dar un miros vaginal puternic, cum ar fi un miros vaginal de pește, ar putea indica o problemă mai mare și ar trebui verificat cu medicul dumneavoastră.
Mirosul vaginal anormal este de obicei asociat cu alte semne și simptome vaginale, cum ar fi mâncărime, arsuri sau iritații. Adesea există miros vaginal și secreții în același timp.
Cauzele mirosului vaginal
Cauzele mirosului vaginal sunt încă studiate, dar știm că există multe lucruri care pot provoca miros vaginal. Cu toate acestea, mirosul vaginal problematic este de obicei combinat cu alte simptome, cum ar fi mâncărime, arsuri, iritații sau scurgeri.
În general, dacă aveți miros vaginal fără unele dintre aceste alte simptome vaginale, este puțin probabil ca mirosul vaginal să fie anormal. Chlamydia, infecțiile cu gonoree și infecțiile cu drojdie, de obicei, nu provoacă mirosuri vaginale – totuși, să revizuim cauzele posibile.
1. Vaginoza bacteriana
Cea mai frecventă cauză a mirosului vaginal este vaginoza bacteriană. Vaginoza bacteriană este o creștere excesivă a bacteriilor vaginale care apar în mod normal. Are o rată ridicată de recidivă, afectând aproape 30% dintre femeile aflate în anii reproductivi și este asociată cu avortul spontan, nașterea prematură, precum și cu riscul crescut de a dobândi alte infecții cu transmitere sexuală. Unul dintre cei mai mari indicatori ai vaginozei bacteriene este un miros „de pește”.
Un studiu realizat la Virginia Commonwealth University ca parte a Proiectului Vaginal Microbiome a fost conceput pentru a investiga relațiile dintre compoziția microbiotei umane, dietă și starea de sănătate. Vizitatorii clinicilor de ambulatoriu ale Universității Virginia Commonwealth s-au înscris în studiu, concentrându-se pe înțelegerea structurii comune a microflorei vaginale și pentru a identifica diferențele datorate dezechilibrului bacterian și inflamației cauzate de vaginoza bacteriană.
Această inflamație este încă în studiu, mai ales că nu se cunoaște motivul pentru care se dezvoltă, dar se pare că anumite activități, cum ar fi actul sexual neprotejat sau dușurile frecvente, pot pune o femeie la un risc mai mare de a face această afecțiune.
2. Trichomonaza
Trichomonaza este o altă cauză comună a mirosului vaginal și este o infecție cu transmitere sexuală. De fapt, este cea mai frecventă BTS non-virală din lume. Trichomonaza este cauzată de un parazit și poate provoca scurgeri vaginale urât mirositoare, mâncărimi genitale și urinare dureroasă. Deși bărbații pot avea trihomoniază, de obicei nu au simptome.
Trichomonaza poate afecta femeile însărcinate, determinându-le să prezinte un risc mai mare de a naște prematur. Dacă bănuiți o infecție cu trichomoniază, atât dumneavoastră, cât și partenerul dumneavoastră trebuie să fiți tratați. Folosirea corectă a prezervativelor de fiecare dată când faceți sex poate ajuta la reducerea riscului de infecție.
3. Modificări hormonale
Universitatea din California din Berkeley raportează că secrețiile vaginale în timpul menstruației și între ovulație și următoarea menstruație pot avea un miros mai neplăcut decât în alte părți ale ciclului.
Menopauza poate fi o cauză hormonală potențială din cauza nivelului redus de estrogen, ceea ce face ca țesutul vaginal să se subțieze și să devină mai puțin acid. Multe femei care trec la menopauză pot observa o scurgere vaginală apoasă și mirositoare.
4. Igienă precară și transpirație
Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că igiena precară este o cauză a mirosului vaginal. O zonă inghinală transpirată poate produce cu siguranță acest miros jenant. Poate părea evident, dar din punct de vedere științific, motivul pentru aceasta este că organele genitale externe au glande speciale numite glande sudoripare apocrine, care se găsesc și în axile, mameloane, canalele urechii, pleoape și aripile nărilor tale. Aceste glande secretă un lichid uleios care este metabolizat de bacteriile de pe piele, producând în cele din urmă un miros vizibil.
Purtarea hainelor strâmte sau supraponderalitatea poate crea o problemă mai mare prin captarea transpirației și a bacteriilor pe piele sau în pliurile pielii pentru cei care pot avea exces de greutate.
5. Tampon reținut sau uitat
Acest lucru se încadrează destul de mult în categoria igienei proaste și poate părea bizar, dar această problemă este mai frecventă decât ați putea crede. Conștientizarea este crucială pentru a avea grijă de sine, dar este clar că acumularea de sânge și bacterii menstruale poate duce la iritații, mâncărimi și o scurgere puternică, cu miros neplăcut.
Dacă vă aflați în această situație dificilă, un medic ginecolog poate îndepărta în siguranță tamponul și poate trata orice posibilă infecție. Asigurați-vă că aveți grijă corespunzătoare de care aveți nevoie.
6. A fost ceva ce am mâncat?
Există o serie de alimente care pot provoca miros vaginal. Probabil că unul dintre cele mai comune mirosuri din zona vaginală pe care le recunoaștem din alimente provine de la sparanghelul bogat în nutrienți. Da, este adevărat că ceea ce ai mâncat la cină poate afecta mirosul vaginal, la fel cum afectează alte părți ale corpului tău, cum ar fi axilele, scalpul, gura și picioarele.
Cercetările arată că alimentele cu mirosuri puternice precum ardeiul, usturoiul, ceapa, brânza albastră, varza, sparanghelul, peștele și broccoli tind să aibă cel mai mare impact. Aceasta poate fi o soluție ușoară prin eliminarea pur și simplu a acelor alimente.
Remedii naturale
Mirosul vaginal este adesea mai vizibil imediat după sex și poate varia pe parcursul ciclului menstrual. Transpirația normală poate fi, de asemenea, cauza unui miros vaginal. Aici vine adesea ideea de a folosi dusurile vaginale și alte produse de tip deodorant vaginal, dar aceste produse pot crește de fapt iritația și alte simptome vaginale datorită listei lor de ingrediente pline cu substanțe chimice.
În loc să faceți dușuri și să apelați la alte produse de igienă feminină potențial toxice, încercați următoarele remedii naturale.
1. Otet de mere
Oțetul de mere conține proprietăți antibacteriene și antiseptice uimitoare care pot ajuta la combaterea mirosului vaginal. Făcând o baie cu oțet de mere poate ajuta la combaterea toxinelor și bacteriilor care provoacă mirosul vaginal, restabilind în același timp calitatea acidă a florei vaginale. Încercați să beți zilnic un pahar de apă amestecat cu una sau două linguri de oțet de mere.
2. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a echilibra nivelul pH-ului din organism. Când nivelul pH-ului este în echilibru, problema mirosului vaginal se va disipa, ceea ce înseamnă că puteți adăuga un deodorant natural la lista de utilizări a bicarbonatului de sodiu.
Puteți adăuga pur și simplu o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în apa de baie și să stați la înmuiat timp de aproximativ 15-20 de minute. Apoi uscați-vă bine corpul înainte de a vă îmbrăca. Asigurați-vă că nu permiteți umezelii să se așeze în niciun fel în zona inghinală a corpului.
3. Probiotice
Ne plac probioticele, deoarece pot ajuta la menținerea intestinului sănătos, dar știați că probioticele pentru sănătatea vaginală funcționează și ele și pot face minuni pentru mirosul vaginal?
Miso, kimchi, varză murată, iaurt și chefir sunt toate opțiuni grozave de alimente probiotice. Iaurtul probiotic, de exemplu, este bogat în bacterii lactobacillus, care ajută la combaterea infecției cu candida, o cauză comună a mirosului vaginal. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la restabilirea nivelului normal al pH-ului vaginal, care poate elimina mirosul vaginal.