Din cuprinsul articolului
Cum să bei fără să te îmbeți. Chiar și persoanele cu cea mai mare toleranță la alcool și-au pierdut siguranța de sine după au băut prea multe pahare.
Poate că și-au pierdut simțul judecății, sau nu au mia putut să meargă drept, sau au intrat în certuri, au țipat, au vorbit fără rost sau poate chiar s-au luat la bătaie.
Specialiștii spun că, din fericire, este posibil să putem bea toată noaptea fără să ne îmbătăm. Jim Koch, fondatorul Sam Adams și președintele Boston Beer, spune că are un truc în mânecă pentru a nu se îmbăta: drojdie uscată activă, iaurt și, desigur, alcool.
Cum să bei fără să te îmbeți. Secretul pe care oricine vrea să-l știe
Koch a dezvăluit pentru revista Esquire care este secretul care îl ajută să bea oricât, fără să se îmbete sau să fie mahmur a doua zi.
„Vrei să-mi știi secretul? Cum pot să beau bere toată noaptea și să nu mă îmbăt niciodată? Drojdie activî. Cea pe care o cumperi din orice magazinul alimentar.”
Koch a recunoscut de ani de zile că a înghițit drojdia uscată standard înainte de a bea, amestecând substanța cu niște iaurt pentru a o face mai apetisantă. Pur și simplu o linguriță per bere chiar înainte de a începe să bei te va face aproape invincibil să te îmbăți.
Trucul cu gust neobișnuit și neplăcut i-a permis lui Koch să bea un total de 21.000 de beri în timpul vieții, potrivit emisiunii „Chew and Brew” de la CNBC. Deși este cunoscut pentru că bea multă bere, este cunoscut și pentru toleranța sa ridicată la alcool.
Secretul lui pentru a menține controlul în timp ce bea a venit de la bunul său prieten „Dr. Joe”, cunoscut și sub numele de regretatul Joseph Owades, o legendă a berii artizanale.
Care sunt efectele secundare
Owades știa despre drojdia uscată activă care conținea o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH), care descompune alcoolul în părțile sale constitutive de carbon, hidrogen și oxigen – același lucru care se întâmplă atunci când organismul metabolizează alcoolul în ficat.
Dr. Joe a ajuns la concluzia că, dacă avem acea enzimă în stomac atunci când bem pentru prima dată alcool, va începe să se descompună în mod activ înainte de a ajunge în sânge și în creier.
Cu toate acestea, Koch îi avertizează pe iubitorii sticlei, argumentând că acest truc „doar va atenua, nu va elimina, efectele alcoolului!”
Metoda bizară nu elimină complet efectele băuturii, deoarece alcoolul afectează pe toată lumea în mod diferit și s-ar putea să nu împiedice pe cineva să se simtă beat, ceea ce sugerează că nu există un remediu magic pentru ebrietate.
Dacă trucul lui Koch funcționează, ar putea exista unele efecte secundare la consumul de drojdie uscată activă. Când ADH descompune alcoolul, se creează produse secundare toxice, ceea ce ne face să simțim o mahmureală în dimineața următoare, după ce am băut în exces.
ADH metabolizează alcoolul în acetaldehidă, unul dintre produsele secundare extrem de toxice despre care se știe că este cancerigen, potrivit National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, care este apoi metabolizată în continuare la un alt produs secundar, mai puțin activ, numit acetat. Acesta este apoi descompus în apă și dioxid de carbon pentru o eliminare ușoară.
Consumul de drojdie adaugă ADH suplimentar în sistemul corpului și, prin urmare, ar putea duce la agravarea mahmurelii, chiar dacă rămâi treaz.