Sari la conținut

Unul din patru cupluri nu reușește să obțină o sarcină. Dr. Mirona Furtună: Infertilitatea tratată cu succes pornește de la un diagnostic corect

Dr. Mirona Furtună: Infertilitatea tratată cu succes pornește de la un diagnostic corect. În teorie, fertilizarea in vitro a devenit un tratament tot mai accesibil românilor, câștigând teren în mod vertiginos în sistemul medical privat din țara noastră.

De fapt, puține cupluri își permit această procedură, în ciuda susținerii oferite de autorități, spune dr. Mirona Furtună, medic ginecolog.

Specialistul în obstetrică-ginecologie îndeamnă cuplurile ce se zbat să obțină o sarcină să se adreseze cât mai curând medicului pentru obținerea unui diagnostic și a unui tratament corespunzător.

Cifrele scoase la iveală de cercetarea derulată la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România sunt cutremurătoare pentru natalitatea țării: unul din patru cupluri care își doresc un copil nu reușește să obțină o sarcină, deși durata încercărilor depășește un an. Din același studiu a reieșit că 23% dintre sarcinile existente la data publicării rezultatelor au fost posibile datorită tratamentelor speciale (de fertilizare).

Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, ne dă câteva repere de viață sexuală în cuplu pe baza cărora se poate bănui și cerceta  infertilitatea și explică în ce constă cele două metode de fertilizare in vitro care se practică și în clinicile din România.

Dr. Mirona Furtună: Infertilitatea nu e o boală care doare fizic. Cuplurile observă că au o problemă de infertilitate după aproximativ un an de încercări

Doctorul Zilei: Care este momentul în care un cuplu realizează că are problemă legată de infertilitate?

Dr. Mirona Furtună: Aș vrea să răspund la această întrebare cu o generalizare, dar oamenii sunt diferiți, fac parte din societăți și culturi diferite și, având în vedere că infertilitatea nu e o boală care doare fizic, tendința este de amânare a încercărilor de rezolvare.

Amânarea vine cu un cost psihic imens, prin neîmplinirea unui instinct primar, cel de reproducere, iar consecințele dor mai mult decât o boală fizică.

Mai mult decât atât, această situație supune organismul la cantități foarte mari de stres zilnic ce interferează cu tratamentul infertilității în sine. Se creează un cerc vicios care trebuie întrerupt.

Pot spune că există o tendință a cuplurilor de a observa că au o problemă de infertilitate după aproximativ un an de încercări, dar, până acceptă această situație, pot să mai amâne venirea la medic cu încă un an sau chiar mai mult.

Semnele și simptomele infertilității

D.Z.: Care sunt semnele la care cei doi soți/parteneri ar trebui să fie atenți atunci când vorbim despre infertilitate?

M.F.: Dacă este să vorbim despre semne, trebuie să luăm în calcul două coordonate: vârsta partenerei și durata încercărilor nereușite. Dacă partenera are sub 35 ani, putem accepta ca rezonabil un an de contacte sexuale regulate neprotejate (cu o frecvență medie de unul la 48 de ore).

Dacă partenera are peste 35 de ani, avem la dispoziție doar șase luni pentru încercări și, apoi, ar trebui să mergem la medic.

Există și situații speciale când recomandăm controlul medical mai devreme, indiferent de vârsta partenerei: la șase luni, când în cuplu este cunoscută prezența unor boli precum: endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, afecțiuni tubare sau afectarea spermatogenezei.

De asemenea, dacă partenera a atins pragul de 40 ani, se recomandă diagnosticul și tratamentul cât mai curând posibil, fără perioade de așteptare. Două ovocite în cazul femeilor până în 34 de ani valorează cât 20 ovocite la 40 de ani.

Dr. Mirona Furtună: Infertilitatea tratată cu succes pornește de la un diagnostic corect

D.Z.: Care este mesajul dumneavoastră pentru cuplurile care vor să aibă copii și nu reușesc?  Ce i-ați sfătui să facă, din momentul în care realizează că au o problemă de infertilitate?

M.F.: Să se adreseze cu încredere medicului de specialitate cât mai curând posibil, să folosească surse de informare medicale corecte și să pornească cu încredere în ei că vor reusi, să fie hotărâți și perseverenți.

D.Z.: Ce înseamnă, de fapt, infertilitate? Care sunt cauzele acesteia? Este infertilitatea preponderent feminină sau masculină?

M.F.: Infertilitatea este o boală caracterizată prin incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate regulate dacă partenera are sub 35 de ani sau după șase luni dacă  partenera are peste 35 de ani.

Situațiile în care intervenim mai devreme indiferent de vârstă sunt:

  • endometrioza,
  • sindromul ovarelor polichistice,
  • afecțiunile trompelor,
  • afectarea spermatogenezei.

Putem interveni imediat la pacientele care au atins pragul de 40 ani deoarece se considera că rezerva ovariană este scăzută; mai mult decât atât, se consideră scăzută și calitatea ovocitelor.

D.Z.: Ce presupune testarea infertilității? Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze doi parteneri care nu reușesc să aibă copii pe cale naturală?

M.F.: De regulă, cauzele infertilității sunt împărțite în mod echilibrat în cuplu, natura având, de obicei, tendința să fie simetrică. Pașii sunt stabiliți în cursul consultației de infertilitate, când cuplul primește un plan de investigații.

Există o serie de teste pe care le aplicăm în cuplu pentru a identifica acele mici defecte care se asociază și împiedică obținerea unei sarcini. Astfel, se recomandă să se efectueze analize preconcepționale, analize hormonale, ecografie transvaginală, analiza spermei, analiza tractului genital intern feminin cu histerosalpingografie etc.

 

Informatii importante despre fertilizarea in vitro (FIV)

Reușita FIV-ului ține de normalitatea genetică a embrionului. Testarea genetică a embrionilor a început să capete amploare și în România

D.Z.: Ce este fertilizarea in vitro și cum se desfășoară procedura în sine?

M.F.: Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură de laborator prin care punem în contact, în afara corpului femeii, ovocitele cu spermatozoizii. Procedura se realizează în laboratorul de embriologie.

Sunt mai multe variante ale acestei proceduri: FIV-ul convențional presupune punerea în contact a unui ovocit cu un număr “n” de spermatozoizi într-o picătura de mediu în incubator, în condiții care imită mediul intrauterin. Peste noapte, ovocitul și un spermatozoid se aleg singuri, iar a doua zi se verifică dacă s-a produs fertilizarea.

O alta variantă de FIV este injecția intracitoplasmatică a spermatozoidului (ICSI): embriologul selectează acei spermatozoizi cu morfologie normală, care se mișcă bine și au nucleul normal fragmentat, le taie codița și îi injectează cu o pipetă specială în ovocit – tot un ovocit cu un spermatozoid.

Toate aceste proceduri necesită un înalt grad de specializare, embriologia fiind una dintre cele mai delicate și mai nobile ramuri ale medicinei. În FIV, reușita ține de echipă!

D.Z.: Care este vârsta maximă la care o femeie poate opta pentru această procedură?

M.F.: Vârsta maximă ține de legislația fiecărei țări.

D.Z.: Câte FIV-uri poate face o femeie pentru a-și vedea visul cu ochii?

M.F.: E o întrebare cu implicații filosofice și, totodată, etice, cu răspunsuri care variază de la țară la țară și care depind de foarte mulți factori.

Cert este că, la fiecare ciclu de FIV, noi încercăm să îmbunătățim șansele de succes ale procedurii; cercetările actuale ne sugerează că reușita FIV-ului ține de normalitatea genetică a embrionului și, mai nou, de competența lui citoplasmatică a ovocitului.

Astfel, suntem în situația în care ne dorim să avem un număr cât mai mare de embrioni normali genetic și competențicitoplasmatic. Testarea genetică a embrionilor a început să capete amploare și în țara noastră, lucru care ar trebui implementat firesc în toate clinicile de FIV.

Cat costa fertilizarea in vitro si ce implica ea din punct de vedere legal - Naste natural

Dr. Mirona Furtună: Costurile FIV variază între 3000 și 4000 de euro. Oamenii fac credite, o soluție inumană din punctul meu de vedere. Stresul financiar este foarte mare

D.Z.: Cât costă un FIV? Poate un cuplu din România să și-l permită?

M.F.: Costurile variază între 3000 și 4000 de euro. Majoritatea cuplurilor nu și-l permit, ceea ce este foarte trist, iar stresul financiar este foarte mare. Oamenii fac credite – o soluție inumană din punctul meu de vedere – dar e o realitate care mă face să am un deosebit respect față de acești oameni extrem de determinați, buni și frumoși, care își doresc să fie părinți.

Promit să fac tot ceea ce îmi stă în putere să îi ajut să-și vadă visul împlinit!

D.Z.: Fertilizarea in vitro poate fi acum decontată de la stat. Este această măsură un ajutor real pentru cei care vor să devină părinți? Sau cei mai mulți preferă să-și plătească singuri procedura?

M.F.: Orice ajutor este binevenit! Mai ales pentru cuplurile care nu-și permit aceste sume. Cei mai mulți se bazează pe acest ajutor, restul fac eforturi mari să-și susțină tratamentul. Aceasta este realitatea, dar încet, încet evoluăm și mă bucur că s-a instituit acest program care reprezintă normalitatea!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel