Sari la conținut

Avertismentul medicului: aceste cinci alimente sănătoase cresc alarmant nivelul colesterolului

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care scad colesterolul

De la iaurt grecesc la granola, anumite alimente de bază sănătoase ar putea fi pline cu grăsimi saturate și zahăr, crescând nivelul de colesterol, potrivit unui expert.

Indiferent dacă vă răsfățați cu un burger gras sau cu chipsuri de brânză acoperite cu maioneză, anumite alegeri alimentare sunt un semnal roșu de colesterol ridicat. Cu toate acestea, atunci când umpleți frigiderul cu alimente care sunt comercializate ca fiind sănătoase, nu vă așteptați să vă creșteți colesterolul. În mod îngrijorător, cinci alimente aparent sănătoase ar putea pune arterele în pericol, potrivit unui nutriționist.

Dr. Rodney Foale, consultant cardiolog, de la Clinica Harley Street din cadrul HCA Healthcare UK, a declarat: „Consumul prea mult din alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea procesată și lactatele, poate crește cantitatea de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) – cunoscut și sub denumirea de colesterol rău – din sângele nostru.

O singură masă grasă nu vă va expune riscului de boli de inimă și nici nu vă va schimba nivelul de colesterol sau rezultatele testelor.

Dar, în timp, o dietă bogată în grăsimi saturate și carbohidrați vă poate crește foarte mult riscul.”

Rob Hobson, nutriționist sportiv înregistrat de la Healthspan, a spus că anumite alimente sănătoase ar putea crește în liniște colesterolul ridicat.

Iaurt grecesc

Nutriționistul a explicat că un pahar de 125 de grame de iaurt grecesc poate conține aproximativ 8,4 grame de grăsimi saturate, ceea ce face ca acest produs de bază sănătos să fie  vinovat de un colestrol ridicat.

El a spus: „Mâncarea alimentelor care conțin prea multe grăsimi saturate și prea puține grăsimi nesaturate schimbă modul în care ficatul gestionează colesterolul”.

În cele din urmă, dacă aveți prea multe grăsimi saturate, vă va crește nivelul de colesterol rău – vinovatul responsabil pentru creșterea riscului de boli de inimă.

„Pur și simplu schimbați la o versiune cu conținut scăzut de grăsimi a iaurtului grecesc”, a adăugat Hobson.

Ulei de cocos

Etichetat ca o alternativă mai sănătoasă a grăsimilor, care nu compromite gustul, uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate, cu o lingură care conține până la 10 grame.

utilizări ale uleiului de cocos

Hobson a spus: „S-a demonstrat că uleiul de nucă de cocos crește nivelul de colesterol – cel bun și cel rău – mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi măsline sau canola.

„Cel mai bun ulei pentru sănătatea ta este uleiul de măsline – multe cercetări l-au legat de sănătatea inimii – și scade în mod activ colesterolul LDL (rău) și crește colesterolul HDL (bun).

Creveți și ouă

Aproximativ 140 de grame de creveți conțin 210 mg de colesterol, în timp ce un ou mare conține aproximativ 240 mg de colesterol.

Hobson a spus: „Majoritatea oamenilor nu trebuie să reducă colesterolul care se găsește în mod natural în alimente precum creveții și ouăle.

„[Dar] pentru unii oameni, cum ar fi cei cu hipercolesterolemie familială (FH), colesterol ridicat sau cu risc crescut de boli cardiovasculare, se recomandă să mențină nivelul de colesterol din alimente la cel mult 300 mg pe zi (200 mg pentru oameni cu FH).”

Potrivit organizației caritabile Heart UK, ouăle ar trebui limitate la trei sau patru pe săptămână, iar creveții la o dată sau de două ori pe săptămână.

Granola și batoane de cereale

Deseori etichetate ca o alternativă sănătoasă la micul dejun sau o gustare, granola și batoanele de cereale pot conține cantități foarte mari de zahăr.

Hobson a spus: „Lista de ingrediente s-ar putea să nu spună zahăr în sine, dar ar putea fi sub una dintre multele sale deghizări, cum ar fi mierea sau siropul de fructe.

„Când mănânci prea mult zahăr, ficatul tău produce mai mult colesterol LDL (rău) și scade cantitatea de colesterol HDL (bun).

Caloriile suplimentare din zahărul pe care îl consumi duc, de asemenea, la o creștere a trigliceridelor, care sunt grăsimi din sânge care joacă un rol în sănătatea colesterolului.”

Nutriționistul a concluzionat că într-o dietă echilibrată există loc pentru toate tipurile de alimente, așa că reducerea consumului de vinovați de grăsimi și zahăr ar trebui să fie suficientă.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel