Sari la conținut

Obiceiurile care duc la apariția varicelor. Ce e de făcut dacă boala deja s-a instalat

Varicele complica din ce in ce mai mult  stilul de viata, in conditiile in care aproximativ 30% din populatie si 60% din femeile din Romania prezinta la momentul actual manifestarile acestei boli, conform studiilor de specialitate. Primele semne ale afectiunii pot aparea la varste destul de fragede, insa la persoanele de sex feminin acestea au o incidenta mai mare dupa varsta de 30 de ani. Stilul de viata haotic, dar si interesul scazut acordat propriei sanatati in favoarea altor preocupari, determina aparitia varicelor, care netratate la timp pot conduce la complicatii severe.

Se pare ca femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasa, fata de barbati, estimandu-se ca dintre persoanele cu varsta de pana la 30 de ani care au varice aproximativ 80% sunt femei, in vreme afectiunea se regaseste in proportie de numai 20% in randul barbatilor.

Simptome si cauze

Disconfortul la nivelul gambelor, senzatia de greutate, senzatia de arsura, de picioare umflate, venele dureroase si inestetice sunt primele semne care  anunta adesea aparitia varicelor la nivelul picioarelor. Daca la femei simptomele apar mai mult dupa perioada maternitatii, abia dupa 30 de ani, si se intampla rar ca ele sa se dezvolte mai timpuriu de atat, la barbati varicele sunt mai frecvente abia dupa varsta de 40 de ani.

Printre principalele cauze ale aparitiei varicelor se afla suprasolicitarea gambelor prin statul indelungat in picioare, dar si lipsa acuta de miscare, sedentarismul, greutatea peste limita normala, constipatia cronica, sarcinile repetate (in acest caz riscul creste odata cu numarul de sarcini duse la termen) si factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 daca unul dintre parinti prezinta varice si de 3:1 daca ambii parinti au varice).

Varicele apar atunci cand, odata cu cresterea in varsta, venele isi pierd din elasticitate iar capacitatea lor de a se contracta si de a permite sangelui sa circule in sens unidirectional scade din ce in ce mai mult. In felul acesta venele se dilata, se umfla si se inflameaza, formand ceea ce numim varice, adica dilatatii patologice ale venelor care apartin sistemului venos.

In perioada sarcinii, pe langa presiunea exercitata de fat asupra regiunii abdominale si pelvine si care ingreuneaza intoarcerea venoasa, femeile au parte de schimbari hormonale majore si astfel presiunea de la nivelul venelor poate creste, ceea ce poate declansa dezvoltarea varicelor.

Tratamentul sau preventia venelor varicoase

Multe persoane care sufera de varice sunt reticente in ceea ce priveste posibilitatea unei interventii chirurgicale, pentru ca, singura, fara alte mijloace terapeutice asociate, aceasta metoda nu ofera siguranta unei proceduri medicale prin care varicele sa dispara complet si sa nu mai apara peste un anumit timp.

Bineinteles ca este intotdeauna de preferat prevenirea aparitiei varicelor prin stimularea circulatiei venoase cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si sanatoase, bazate pe cantitati mari de fibre si antioxidanti naturali, care impreuna cu exercitiile fizice practicate in mod regulat ajuta la protejarea si mentinerea elasticitatii venelor. Pe de alta parte, alimente precum lactatele, zaharul si alcoolul trebuie evitate pentru ca pot duce la dilatarea vaselor de sange  si favorizarea aparitiei varicelor.

Pentru persoanele la care boala s-a instalat deja, se recomanda o serie de exercitii menite sa ajute la reducerea simptomelor bolii.

Ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii timp de 30 de minute, de trei sau patru ori pe zi, poate reduce umflarea si poate imbunatati fluxul de sange in vene. Imbunatatirea fluxului de sange poate accelera vindecarea ulcerelor venoase. Totusi, acest exercitiu poate sa nu fie foarte practic pentru unii oameni.

Exercitiile pentru picioare si glezne sunt recomandate tot pentru a reduce simptomele. Miscarile gleznei de mai multe ori pe parcursul zilei pot ajuta la trecea sangelui de la picioare inapoi la inima. Acest lucru poate fi util mai ales pentru persoanele care stau in picioare pentru perioade lungi de timp. Mersul pe jos este, de asemenea, un exercitiu foarte bun. Persoanele cu boli venoase cronice care merg mai putin de 10 minute pe zi au un risc mai mare de a dezvolta ulcere venoase decat cei care sunt mai activi fizic. Inotul favorizeaza si el circulatia venoasa.

Se recomanda statul cu picioarele ridicate cel putin 15 minute in fiecare zi, in timpul noptii sau ori de cate ori este posibil. Faceti miscari energice de pedalare (de 15-20 ori) si incercati mersul pe calcaie. Este util sa miscati in fiecare zi membrele inferioare printr-o actiune de forfecare (10-15 ori) si sa incercati mersul pe varfuri. De ajutor sunt si miscarile de flexie/ extensie a degetelor de la picioare, tinand membrele inferioare usor ridicate si intinse (de pana la 20 de ori).  Balansul alternativ de pe varfuri pe calcaie este o alta modalitate buna de a stimuli circulatia venoasa. Persoanelor suferinde de boala cronica venoasa le este de asemenea recomandat sa poarte haine lejere si nu prea stramte, deoarece acestea din urma pot bloca circulatia sangelui. Atunci cand stau mult timp in repaus, trebuie sa paseasca energic si sa faca mici sarituri pe varfuri. Un dus zilnic cu apa rece la nivelul gambelor (jetul de apa trebuie sa fie orientat de jos in sus) este util pentru sanatatea venoasa. Este de evitat tot ce inseamna caldura la nivelul gambelor: sauna, dusuri cu apa fierbinte, epilat cu ceara fierbinte, bai cu abur. Doamnele sunt sfatuite sa poarte tocuri, insa nu mai inalte de 3-4 centimetri. Toti pacientii sunt sfatuiti sa ia masuri in ceea ce priveste situatiile speciale care prezinta un risc crescut pentru complicatii venoase (imobilizari la pat, operatii).

Obiceiuri nocive care duc la aparitia varicelor

Exista o serie de obiceiuri zilnice care provoaca mai mult rau decat bine, cu toate ca de multe ori nu suntem constienti de riscurile la care ne expunem singuri. Este vorba de  purtarea hainelor prea stramte, ciorapilor mult prea stransi pe picior si sosetele care blocheaza circulatia si produc inflamarea venelor si aparitia varicelor. Acestia pot fi  inlocuiti cu ciorapii de compresie care ajuta la dilatarea pereteului venos, asigurand o presiune usoara.

Purtarea zilnica a tocurilor inalte este un alt obicei daunator pentru sanatatea picioarelor, in conditiile in care muschii gambelor nu mai pot pompa sange spre venele membrelor inferioare. Se recomanda alternarea purtarii tocurilor mai inalte  de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschiilor gambelor.

Vizita la medic

La aparitia simptomelor specifice bolii venoase cronice (senzatie de arsura sau de gareutate a gambei, senzatie de durere la nivelul gambei), cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenta bolii si a incerca stoparea la timp a evolutiei acesteia. Specialistii pot diagnostica boala venoasa cronica prin examinarea persoanei si intervievarea acesteia cu privire la manifestarile deranjante, urmand apoi sa recomande tratamentul adecvat in functie de natura problemei si stadiul de dezvoltare in care se afla.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel