Din cuprinsul articolului
Zincul este un mineral necesar pentru organism, iar lipsa lui slăbește sistemul imunitar și încetinește procesul de vindecare a rănilor. O stare permanentă de oboseală și de slăbiciune ar trebui să te trimită la medic.
Orice persoană peste 14 ani este sfătuită să consume 11 mg de zinc în fiecare zi, conform webmd.boots.com. Conţinutul total de zinc al organismului unui adult este de 2-3 g. Aproximativ 60 % se găseşte în muşchii scheletici, 30 % în oase, 5 % în ficat și piele. În sânge se găseşte doar 1 % din cantitatea totală de zinc (85 % în eritrocite).
Deficitul moderat de zinc este mult mai des întâlnit şi duce la simptome precum: pierderea apetitului, încetinirea creşterii la copii şi slăbirea sistemului imunitar (lucru care face ca organismul să fie mult mai expus la diverse infecţii).
Deficienţa clinică de zinc în cazul oamenilor a fost descrisă pentru prima dată în 1961, când alimentaţia cu conţinut scăzut de zinc (datorită unui conţinut ridicat de acid fitic) a fost asociată cu „nanismul nutriţional al adolescenţilor” în Orientul Mijlociu.
De atunci, insuficienţa de zinc a fost recunoscută de un număr de experţi ca fiind o problemă importantă de sănătate publică, mai ales în ţările în curs de dezvoltare.
LISTA alimentelor care conțin zinc:
Printre cele mai bune alimente bogate în zinc se numără stridiile, semințele de dovleac, de susan, carnea de vită și miel, nucile caju, ciocolata neagră, fructele de mare, crapul, lintea, fasolea, ficatul (de miel, pui, porc, vită) și iaurtul.
- alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roșie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui – spre exemplu, 80 de grame de carne de vită conțin 9 miligrame de zinc;
- produse lactate și ouă – 100 de grame de iaurt conțin 3 miligrame de zinc;
- legume: broccoli, sfecla roșie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varză, morcovi, varză de Bruxelles, salată verde, dovleac, spanac, roșii. O porție de 100 de grame de broccoli fiert conține 4 miligrame de zinc.
- fructe proaspete: ananas, mango, căpșuni, portocale, banane, caise. De exemplu, 100 de grame de portocale conțin 2 miligrame de zinc.
- fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. Spre exemplu, o porție de 100 de grame de migdale conține 3 miligrame de zinc.
- peste și fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. O porție de 100 de grame de ton conține 8 miligrame de zinc.