Relaxarea cu un pahar de vin sau o bere rece după serviciu pare întotdeauna ideală și puține sărbători se simt complete fără un pahar de șampanie. Deși poți evada cu o băutură din când în când, dieteticienii sunt de acord că alcoolul dăunează cel mai mult ficatului dintre orice altă băutură.
„Alcoolul este cea mai proastă băutură pentru ficat, deoarece îngreunează ficatul să descompună și să elimine toxinele din organism”, spune medicul dietetician Minerva Valencia.
„Se știe că alcoolul provoacă daune acestui organ vital, dar o mare varietate de băuturi alcoolice pot prezenta și riscuri pentru sănătate”, spune Janet Coleman, medic dietetician la TheConsumerMag. „De fapt, unii oameni pot fi expuși riscului de otrăvire dacă consumă prea mult alcool. Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă bărbaților să nu consume mai mult de 24 de grame de alcool pe zi, în timp ce femeile ar trebui să se limiteze la 12 grame pe zi”.
Anumite tipuri de băuturi alcoolice ajung să contribuie cel mai mult la afectarea ficatului.
„Lichiorul tare conține mai mult alcool decât berea sau vinul, ceea ce îl face mai periculos pentru ficat”, continuă Coleman. „O singură doză de băuturi alcoolice rezistente la 80 de grame conține aproximativ 15 grame de alcool, iar majoritatea dozelor conțin și mai mult alcool decât acesta.”
O altă băutură alcoolică are, de asemenea, o taxă considerabilă asupra ficatului tău.2q2qaaaqaa
„Spre deosebire de alte băuturi alcoolice, cidrul tare are o concentrație mare de etanol care poate duce la probleme de stomac atunci când este consumat în cantități mari”, spune Coleman.
Din fericire, oricine se bucură de gustul conținut în fiecare dintre aceste băuturi poate găsi câteva alternative mai sănătoase la magazinul lor local.
„Cel mai bun înlocuitor ar fi kombucha, care contribuie cu bacterii bune la microbiomul intestinal și nu contribuie la eliminarea toxinelor pentru ca ficatul tău”, spune Valencia.
„Guayusa, o băutură alternativă la alcool, există de mulți ani în Ecuador și în alte țări din America de Sud”, adaugă Coleman. „Este un stimulent natural despre care se spune că ameliorează stresul și crește nivelul de energie fără a afecta mintea la fel cum o face cofeina.”
În timp ce cercetările privind beneficiile guayusei nu au fost încă făcute, Coleman observă că această băutură este „considerată de unii ca fiind băutura energetică a naturii; o alternativă mai sănătoasă la cafea și ceai. Este folosită în medicina tradițională pentru a trata durerile de cap și durerile menstruale, printre alte lucruri.”