Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să știe femeile despre mirosul intim. Părțile noastre intime nu au miros plăcut întotdeauna, dar mirosurile neobișnuite nu ar trebui neglijate: pot avea consecințe grave asupra sănătății și psihologice. Care ar putea fi cauzele? Cum putem depăși disconfortul? Și ce tratament este disponibil?
Răspunsurile au fost date de Dr. Geoffroy Robin, medic ginecolog și secretar general al Colegiului Național Francez al Ginecologilor și Obstetricienilor (CNGOF).
Care este mirosul „normal” al vaginului?
Este important să se facă distincția între un miros fiziologic și un miros „anormal”. Vulva și secrețiile vaginale nu au, de obicei, un miros pronunțat – cu excepția unui miros ușor acid. De fapt, nu există un miros vaginal „normal”: fiecare femeie are propriul său miros.
Mirosurile vaginale sunt legate de flora intimă, cunoscută și sub numele de floră vaginală sau microbiota vaginală. Atunci când este bine echilibrată, această floră are rolul de a proteja vaginul de infecții. Dar de la o femeie la alta, populațiile de „bacterii bune” (în special Lactobacillus) se pot modifica și pot avea un impact asupra mirosului secrețiilor vaginale, explică expertul.
În mod similar, pH-ul vaginal al fiecărei femei este mai mult sau mai puțin acid, ceea ce afectează, de asemenea, mirosul secrețiilor. Iar Dr. Robin avertizează: „Mirosurile intime puternice sunt uneori foarte prost resimțite de femeile în cauză, chiar dacă cei din jur nu le percep.
Este important să ne amintim că aceste mirosuri nu sunt legate de o igienă precară, ci de un dezechilibru al florei vaginale.
Dacă aveți un miros neplăcut care vine din zona intimă, acesta ascunde cu siguranță o tulburare care trebuie investigate de un medic specialist.
Miros vaginal puternic
Mirosul intim, comparat uneori cu mirosul de „pește stricat”, poate afecta toate femeile, indiferent de vârsta și de igiena lor intimă.
Fluctuațiile hormonale
Pubertatea, menstruația, sarcina și menopauza sunt schimbări hormonale care pot afecta textura și mirosul secrețiilor vaginale. Secrețiile vaginale pot deveni mai abundente, mai groase, gălbui, maro… Dacă acest lucru vă deranjează, consultați un profesionist din domeniul sănătății.
Totul despre dezechilibrele hormonale
Atunci când mirosurile sunt prea puternice, acestea pot fi legate de o patologie nocivă: o infecție bacteriană, cel mai adesea vaginoză bacteriană, care poate fi legată (printre altele) de proliferarea bacteriei Gardnerella vaginalis. Prezente în mod natural în vagin, acestea se pot multiplica uneori și pot lua locul altor bacterii. Semnul lor caracteristic? Mirosul de „pește stricat”, spune ginecologul.
O infecție parazitară prin trichomonas vaginalis: trichomoniaza vaginală. Această infecție cu transmitere sexuală (ITS) este adesea asociată cu o infecție cu chlamydia și este însoțită de o secreție urât mirositoare gălbuie sau verzuie, de iritații și/sau mâncărimi.
Administrarea de antibiotice (în caz de ciupercă sau infecție urinară)
Ciupercile vaginale și infecțiile urinare nuprovocă mirosuri neplăcute în zona intimă. Cu toate acestea, anumite tratamente prescrise pentru a eradica bacteriile patogene pot perturba ecosistemul vaginal – și, prin urmare, mirosul intim al pacientei se schimbă.
Mirosurile neplăcute după actul sexual
Un miros ușor deranjant poate apărea după actul sexual. Acest miros poate fi legat de transpirația partenerilor, de efluviile hormonale sau de stagnarea ciprinului sau a spermei. Nu vă faceți griji, mirosul va dispărea după duș.
Incontinența urinară ca o cauză a mirosului urât
Urina, mai ales dacă este concentrată, poate fi foarte urât mirositoare. Acest lucru este valabil mai ales atunci când stagnează și maceră în lenjeria intimă sau în pansamente. Nu e nicio rușine: pentru a limita neplăcerile, consultați-vă medicul dacă aveți incontinență urinară!
Transpirație excesivă: atenție la macerare!
Transpirația excesivă poate fi și cauza mirosurilor deranjante… mai ales dacă căldura crește, aveți câteva kilograme în plus și colanții sau pantalonii sunt foarte strânși între picioare.picior. Soluția ? Preferați lenjeria, fustele, rochiile din bumbac și spălați bine – apoi uscați – pliul inter-gluteal (o zonă propice macerării).
Alimentele influențează secrețiile vaginale
„Astăzi, niciun studiu nu a confirmat impactul anumitor diete de a modifica pH-ul și confortul vaginal”, răspunde dr. Robin. De fapt, anumite alimente, cum ar fi ceapa, condimentele, anumite legume sau alcoolul pot afecta schimba uneori mirosul.
Cum să evitați mirosurile neplăcute: reguli bune de igienă și prevenire
Uită de dușul intern: „vaginul se „autocurăță” și nu necesită spălare internă”, insistă dr. Robin, potrivit heart.org.
· Pentru a avea grijă de sănătatea ta intime, efectuează o singură spălare zilnică externă folosind un săpun gras cu pH neutru.
· Nu utilizați deodorant sau parfum vaginal. Aceste produse pot slăbi membranele mucoase și pot provoca iritații grave.
· Foloseste lenjerie intima din bumbac organic și evitați hainele strimte;
· Schimbați-vă tampoanele și tampoanele în mod regulat;
· Limitați consumul de zahăr, alcool și tutun;
· Fiți atenți când vă bărbieriți sau vă epilați cu ceară în zona intima;
· Mizați pe probiotice pentru a vă păstra microbiota vaginală.