Din cuprinsul articolului
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei un pahar de vin pe zi. Beneficiile și dezavantajele alcoolului au fost mult dezbătute.
În timp ce unele studii susțin că chiar și o mică parte poate duce la moarte, altele spun că are beneficii pentru sănătate.
Și, în timp ce excesul îți poate face rău, o băutură alcoolică zilnică poate să nu fie dăunătoare și să nu ofere niciun beneficiu pentru sănătate, potrivit unui nou studiu efectuat pe 4,8 milioane de oameni.
Cercetătorii de la universitățile din Victoria și Portsmouth din Canada și, respectiv, Marea Britanie, au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a 107 studii publicate între 1980 și 2021.
Publicat în jurnalul medical JAMA Open Network, studiul vine în urma unui raport al Centrului canadian pentru consumul și dependența de substanțe (CCSA) care spunea că canadienii nu ar trebui să bea mai mult de două băuturi alcoolice pe săptămână pentru a minimiza riscurile de sănătate asociate cu alcoolul.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei un pahar de vin pe zi. STUDIU
Descoperirile au arătat că băutorii mici și moderati au rate de mortalitate similare cu cei care se abțin în totalitate. Pe de altă parte, femeile care se bucură de mai mult de o băutură standard pe zi au cel puțin 20% șanse de a muri prematur.
„În această revizuire sistematică actualizată și meta-analiză, consumul zilnic scăzut sau moderat de alcool nu a fost asociat în mod semnificativ cu riscul de mortalitate din toate cauzele”, au scris cercetătorii în lucrarea.
Cu toate acestea, „riscul crescut a fost evident la niveluri mai mari de consum, începând de la niveluri mai scăzute pentru femei decât pentru bărbați”, au adăugat ei.
De asemenea, studiul nu a găsit asocieri de protecție semnificative între consumul de alcool ocazional sau cu volum scăzut (consum moderat) cu mortalitatea de orice cauză.
Dar a arătat un risc crescut de mortalitate de orice cauză pentru băutorii care au băut 25 g sau mai mult și un risc semnificativ crescut atunci când beau 45 g sau mai mult pe zi.
Când s-au uitat la studiile anterioare care sugerează că oamenii care beau puțin sunt mai puțin probabil să moară devreme sau din cauza bolilor de inimă decât cei care nu beau deloc, au descoperit că dovezile sunt denaturate de părtinire sistematică.
„De exemplu, consumatorii ușori și moderati sunt în mod sistematic mai sănătoși decât cei care se abțin actuali cu privire la o serie de indicatori de sănătate care este puțin probabil să fie asociați cu consumul de alcool, cum ar fi igiena dentară, rutina de exerciții fizice, dieta, greutatea și venitul”, au scris ei.