Sari la conținut

Bradicardie. Tot ce trebuie să știți despre această tulburare de ritm cardiac

durere de piept
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semnal de alarmă pentru stop cardiac

Bradicardie. Este o tulburare de ritm cardiac caracterizată printr-o încetinire semnificativă a ritmului cardiac. Cât de repede bate inima? Care sunt cauzele acestui fenomen? Ar trebui să ne îngrijorăm? Cum ar trebui să fie gestionat? Răspunsuri de la Dr. Claude Kouakam, cardiolog.

Bradicardia, o încetinire semnificativă a ritmului cardiac

În general, nu este gravă, dar poate trăda uneori o anomalie cardiacă sau o boală cardiovasculară în toată regula. Cum poate fi detectată și gestionată? Dr. Claude Kouakam, cardiolog specializat în gestionarea tulburărilor de ritm cardiac și șef al Unității de sincope și al Platformei tehnice de ritmologie non-invazivă din cadrul Institutului de cardiologie și pneumologie al Spitalului Universitar din Lille, explică.

Definiție: ce este bradicardia?
După cum s-a menționat mai sus, bradicardia se referă la un ritm cardiac mai lent decât media, mai mic de 60 de bătăi pe minut în repaus. „Frecvența cardiacă poate scădea până la 50 de bătăi pe minut în timpul zilei, în repaus, și până la 40 de bătăi pe minut noaptea”, spune doctorul Kouakam, care insistă că acestea sunt valori teoretice, care trebuie analizate în funcție de sentimentele pacienților.

Bradicardie. Tot ce trebuie să știți despre această tulburare de ritm cardiac

Relativ frecventă la sportivi, bradicardia poate fi legată și de îmbătrânire, de administrarea de medicamente sau de o patologie cardiacă. În funcție de originea lor, se face o distincție între

  • bradicardia fiziologică ;
  • bradicardiile iatrogene ;
  • bradicardiile de origine cardiacă ;
  • și bradicardiile secundare.

Standardele de repaus: cu cât de repede bate în mod normal o inimă?

O inimă sănătoasă bate de obicei între 60 și 90 de bătăi pe minut. „Dar unii mari sportivi pot avea o inimă care bate de 50 de ori pe minut și să fie la fel de sănătoși ca o vioară”, spune cardiologul.

Sindromul bradicardie-tahicardie

Sindromul de bradicardie-tahicardie, cunoscut și sub numele de „boala atrială”, se caracterizează prin alternanța unor faze în care inima bate prea încet (bradicardie) și a unor faze în care inima bate prea repede (tahicardie).

Cauzat de obicei de o funcționare defectuoasă a activității electrice a nodului sinusal, poate provoca oboseală severă, amețeli, stare de rău, palpitații și dureri în piept.

Managementul său depinde de originea sa, dar de obicei include medicamente pentru a regla ritmul cardiac, implantarea unui stimulator cardiac și/sau intervenții chirurgicale pentru a corecta anomaliile electrice ale inimii.

Oboseală, dificultăți de respirație, amețeli… Care sunt semnele de alarmă?
Bradicardia trece uneori neobservată, deoarece este uneori bine tolerată de pacienți și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, unele semne pot constitui un motiv de alarmă:

  • oboseală mare ;
  • o lipsă de energie
  • dificultăți de respirație;
  • o senzație de neliniște sau amețeală;
  • impresia că inima se „oprește”.

În cele mai grave cazuri, pacienții își pot pierde chiar cunoștința (sincopă). Dr. Kouakam a adăugat: „În cazul în care ritmul cardiac este de 20 de bătăi pe minut, bradicardia poate duce la stop cardiac.

Respirație dificilă: ar trebui să vă faceți griji?

Riscuri: Este bradicardia periculoasă

Bradicardia nu este neapărat periculoasă, deoarece poate rămâne asimptomatică.

Cu toate acestea, în cazul unor simptome invalidante și recurente, trebuie tratată pentru a evita riscul unor complicații precum sincopa, care poate duce la căderi grave și alte consecințe nefaste.

În plus, este esențial să se excludă cauzele cardiovasculare subiacente și potențial grave.

Cauze: ce poate provoca bradicardia?

În primul rând, există cauze fiziologice, cum ar fi sportul la nivel înalt sau îmbătrânirea naturală.

Bradicardiile iatrogene, pe de altă parte, sunt legate de utilizarea medicamentelor care pot încetini ritmul cardiac, cum ar fi beta-blocantele, anumite tratamente pentru insuficiența cardiacă sau anumite medicamente antihipertensive.

Așa-numitele bradicardii „secundare” sunt, așa cum le indică și numele, rezultatul unor patologii cronice, cum ar fi:

  • hipotiroidismul ;
  • epilepsia
  • icterul;
  • hipertensiunea intracraniană;
  • anumite infecții, cum ar fi febra tifoidă;
  • sindromul de apnee în somn;
  • amiloidoză; și/sau anumite boli autoimune, potrivit Sante Magazin.

Dacă toate aceste cauze au fost excluse, este vorba cu siguranță de o bradicardie cardiacă, legată de :

Cum se diagnostichează?

Diagnosticul de bradicardie necesită un examen clinic amănunțit: „luăm în considerare pulsul, auscultația cardiacă, vârsta, istoricul, tratamentele curente și stilul de viață al fiecărui pacient”, insistă Dr. Kouakam.

Pentru a-și confirma sau infirma diagnosticul, el poate prescrie unul dintre aceste teste:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel