Din cuprinsul articolului
În anumite cazuri, primul semn al cancerului colorectal este un test de sânge care arată un număr scăzut de celule roşii în sange.
Cancerul de colon cel mai adesea se dezvoltă din polipi, formaţiuni necanceroase care apar în peretele intern al colonului sau rectului odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu sunt trataţi, polipii se pot transforma în tumori canceroase. Recunoaşterea şi îndepărtarea polipilor precanceroşi poate preveni cancerul colorectal.
Cancerul de colon se poate răspândi la alte organe din apropierea colonului, ca vezica urinară, uterul sau prostata. Specialiştii sunt de părere că aceste cancere (de colon şi rectale) au nevoie de 5 -10 ani pentru a se dezvolta.
Cancerul de colon poate să nu se manifeste, până în stadiul avansat. Cauza exactă a cancerului colorectal este încă necunoscută, dar anumiți factori de risc sunt asociați cu boala. Existenţa în familie a unor cazuri de cancer colorectal sau de cancer ovarian, mamar și uterin la femei, precum și sindroame genetice ereditare, polipi detectați anterior sau boli inflamatorii intestinale poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon.
De asemenea, colita ulcerativă sau boala Crohn reprezintă factori de risc pentru apariția cancerului colorectal, în special la persoanele care au avut-o mai mult de 10 ani.
Şapte simptome cheie
- modificări de tranzit intestinal, ca diaree, constipaţie care durează mai multe zile la rând;
- senzaţie constantă de nevoie de a defeca;
- sângerări rectale;
- sânge în materiile fecale;
- crampe abdominale;
- slăbiciune şi oboseală;
- scădere inexplicabilă în greutate.
În unele cazuri, cancerele de colon pot cauza sângerări la nivelul tractului digesttiv, ceea ce duce la apariţia sângelui în fecale sau fecale de culoare închisă.